Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Nő a munkahelyen

A nők jelentős része még ma is keveset foglalkozik önmaga munkahelyi "tálalásával" vagy, ha úgy tetszik "eladásával", pedig a megfelelő kép kialakításával nagyot lendíthet(ne) karrierjén.
Fogadjanak el olyannak, amilyen vagyok!" "Nem akarok másnak látszani, mint aki vagyok!" -hangzik ilyenkor az érvelés, pedig akkor, amikor az önképünket, az image-ünket kialakítjuk, nem arról van szó, hogy másnak akarunk látszani, mint akik vagyunk. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk hangsulyozni, közölni a világgal, hogy kik is vagyunk valójában: tapasztalt, megbízható, munkájukra koncentráló, a feladatok elvégzésére alkalmas emberek.
Sajnos, erre szükség is van, mert a még mindig erősen férfiközpontú világunkban -ahol a munkahelyi vezetők többsége is férfi -a közvélemény hajlamos a nőket leértékelni, tehetetlen, határozatlan alacsonyabb rendű lényekként kezelni. A nőknek tehát -ha tetszik nekik, ha nem -bizonyítaniuk kell a társadalmi előítéletekkel szemben is, hogy egyenrangúak a férfiakkal.
Ehhez szükséges a megfelelő image kialakítása, amelynek segítségével egy határozott és karakteres képet láttathatunk magunkról mások szemében, ami egy munkahely megpályázásakor vagy elfoglalásakor óriási előnyökhöz juttathat bennünket.
Hogyan alakítsuk ki az image-ünket?
A kérdés lényege, hogy milyennek akarjuk láttatni magunkat? Mit gondoljanak rólunk mások, ha megjelenünk egy társaságban, belépünk egy szobába, vagy szóba állunk másokkal?
Célszerű, ha ezeket a kérdéseket végiggondolva előszőr összefoglaljuk, végiggondoljuk, s leírjuk magunknak, mit is szeretnénk, milyennek látszódjunk, mi legyen mások benyomása rólunk? Intelligens, okos, jólöltözött, dinamikus, hiteles, komoly, vidám....? Ha sikerült kialakítanunk, hogy milyen image-t szeretnénk, akkor meg kell kezdeni ennek a törekvésnek a kimunkálását.
Kérdés: mi lehet a megfelelő image egy sikeres nő számára?
A tapasztalatok szerint számos tényező befolyásolhatja a rólunk kialakított képet: így például az öltözködés, a testbeszéd, az ápoltság, a fellépés, a beszédstílus, a társasági viselkedés, a kommunikációkészség...
Az öltözködés
Egy üzleti vagy partnerkapcsolat kialakításánál az első benyomások döntőek lehetnek, s ezek a benyomások leginkább a megjelenéstől, az öltözködéstől -a látványelemektől -függnek. Éppen ezért célszerű fokozott hangsúlyt fektetni az öltözködésünk megtervezésére, kialakítására. Olyannyira, hogyha nem bízunk magunkban e téren, akkor feltétlen kérjük ki egy szakértő tanácsát.
Gondoljuk végig a céljainkat! Ha eldöntöttük, hová akarunk jutni, és kik vagy mik szeretnénk lenni, akkor kezdjünk el úgy öltözködni és viselkedni, mintha már a célnál volnánk. Ez megrövidíti az utunkat, s valószínűbbé teszi, hogy el is érjük a célunkat. Image-ünk elhanyagolása miatt ugyanis poziciónk és értékünk kisebbnek látszhat, mint amilyen valójában.
Ruhák
A nőiességet általában elegáns, ízléses, jól szabott ruhákkal fejezhetjük ki leginkább. A jólöltözöttség fontos kiegészítői: a színek és az ékszerek. A sikeres nők tanácsai között mindig szerepel: válassz magadnak nőiesen elegáns ruhákat, amelyek illenek az egyéniségedhez! A színelemzés nagy segítséget nyújthat a megfelelő ruhák kiválasztásában, mert lehetővé teszi azoknak a színeknek és árnyalatoknak a kiválasztását, amelyek illenek a bőrszínhez és kiemelik az egyéniséget.
Az egyik legfontosabb tanács: nem kell bánkódni azon, hogy nem tökéletes az alakunk, mert színekkel, fazonokkal, szabásokkal minden korigálható. Minden alakra és személyiségre található előnyös ruha. Ezért ne essünk bele abba a csapdába, hogy depressziósan hajtogatjuk: "Kövér vagyok, sovány vagyok, szeplős vagyok, fáradt vagyok ahhoz, hogy bármit is kezdjek a külsőmmel!"
A tanácsadók abban is segítenek, hogy milyen arányban legyenek -az egyéniségnek megfelelően -a ruhatárban kabátok, kosztümök, szoknyák, blúzok, nadrágok, táskák, cipők vagy más kiegészítők.
Ne feledjük, hogy inkább a minőségre, mint a mennyiségre helyezzük a hansúlyt! A jó cipők vagy táskák többet javítanak a külsőn, mint gondonánk. Nem kell, hogy drágák legyenek, de legyenk csillogók, makulátlanok. A kopott, elhordott kiegészítők az egész megjelenést elronthatják. Hasonlóképpen érdemes gondolkodni az ékszerekkel kapcsolatosan is! Az ékszer lehet divatékszer, de soha ne legyen bóvli!
Smink
A smink fő előnye, hogy megfelelő öltözködéssel párosítva olyannak láttatja az embert, mint akit skatulyából húztak elő. A nők közül sokan félnek a sminktől, s ezért nem alkalmazzák. Pedig segítségével a legjobb arcunkat mutathatjuk meg. A tanácsadók itt is sokat segíthetnek megkeresni, mely színek és árnyalatok illenek leginkább a bőrünkhöz és az egyéniségünkhöz.Az is könnyen megtanulható, hogy a sminkkel az arc mely részei hangsúlyozhatok, hogy ezáltal gyönyörűek legyenek a szemek, vagy érzéki a száj.
Frizura
Bármilyen frizurát is kedvelünk, a lényeg, hogy legyen mindig jól vágott, s legyen határozott stílusa. Sokat javít a megjelenésünkön az ápolt és egyéniséghez illő hajviselet. Ennek érdekében célszerű hetente-kéthetente felkeresni kedvenc fodrászunkat, akivel nyugodtan -részletesebben is -megbeszélhetjük, hogy milyen frizurát szeretnék magunknak? A jól eltalált fazon vagy vágás új egyéniséget, izgalmas megjelenést kölcsönözhet, s már önmagában felkelti irántunk mások érdeklődését /netán irigységét/.
(Forrás: She)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naggyá lett a Borsodi

A 20 éve egyszemélyes vállalkozásként indított kisműhely mára naggyá lett. Három telephelye van, s a… Tovább olvasom