Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Nézőpont: változatlan a kormánypártok népszerűsége

A Nézőpont Intézet legfrissebb, a trafikügy megjelenését követő első közvélemény-kutatása szerint a választásra jogosultak körében az utóbbi hónapban sem változott kormánypártok népszerűsége.
Mint kifejtették: egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 61 százaléka venne részt, körükben pedig a leadott szavazatok 39 százalékát a Fidesz-KDNP szerezné meg. Emellett az MSZP 16, a Jobbik 13, az Együtt 2014-PM 10, az LMP 6 százalékot kapna. Ezek alapján, az egy hónappal korábbi eredményekhez képest valamennyi párt 1 százalékot veszített népszerűségéből, kivéve az Együtt 2014-PM, amely a mostani felmérés szerint egy százalékkal több szavazathoz jutna. A felmérésben a pártválasztók mellett 7 százalék azok aránya, akik pártpreferenciájukban még bizonytalanok, de kormányváltást szeretnének.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, több mint ötöde (22 százalék) az "összefogásra kész baloldal", tízede (11 százalék) pedig a radikális Jobbik táborába tartozónak. Kevesebb mint egy évvel a választások előtt továbbra is 28 százalékos a bizonytalanok, rejtőzködők és biztosan nem szavazók tábora. A Nézőpont Intézet úgy véli: "az ellenzéki pártok számára komoly növekedési potenciált jelent", hogy az úgynevezett bizonytalanok csaknem fele (az összes megkérdezett 9 százaléka) kormányváltást szeretne.

Kitértek arra is, hogy a baloldali pártok versenyében csökkent - "de továbbra is jelentős" - a különbség az MSZP és az Együtt 2014-PM között, előbbit a felmérés szerint az összes megkérdezett 13 százaléka támogatja, utóbbit pedig 8 százaléka. A Jobbikot 11 százalék támogatja az összes megkérdezett körében. Kiemelték továbbá, hogy a jövő évi választásokban az LMP "a mérleg nyelve lehet", hiszen népszerűsége újra magasabb a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos szintnél.

A Nézőpont Intézet május 6. és 10. között a Heti Válasz számára készített felmérését a magyarországi felnőtt lakosságot kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló mintán 1000 ember véletlenszerű kiválasztásával telefonos és kérdőíves módszerrel végezte. Az adatok hibahatára a minta-nagyságtól függően plusz, mínusz 3,2 százalék körüli.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2013. május 16. 08:46
  „Akárhogy is fáj, Fidesz itt a sztár! :)))”
 • 3. load 2013. május 15. 19:41
  „Ha a Nézőpont felhívna telefonon, én is azt mondanám, hogy természetesen a Fideszre szavazok.
  Ha már tudják a telefonszámomat, a nevem - cimem sem titkos.”
 • 2. Santos 2013. május 15. 17:24
  „Demalgon,hát ennyire tökkelütött vagy?Te talán más eredményt vártál?”
 • 1. Demalgon 2013. május 15. 12:34
  „Fizetett hirdetés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldmájer: minden ésszerűséget nélkülöztek az ellenem szóló kritikák

A Mazsihisz közgyűlésén leadott 89 voksból kettő volt érvénytelen, a fennmaradó 87-ből 49-en… Tovább olvasom