Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Megtakarítás: de hol?

Folytatás az 1. oldalról.

Antoni Marika pénzügyi tanácsadó szerint a hazai folyószámlán lekötött pénz kamata 6–7 százalékos, tehát már a lekötéskor tudható, hogy egymillió forintnál egy év alatt körülbelül hatvanezer forinttal lesz magasabb a számlánk egyenlege. Az ezt terhelő kamatadó húsz százalék, azaz tizenkétezer forint, tehát a szeptembertől lekötött pénzhez egy évvel később már csak körülbelül ötvenezer forint plusz jár. Ha azonban euróra váltanánk át az egymillió forintot, az árfolyamkülönbségen nagyobbat bukhatunk, mint a kamatadó összege. Euróban osztrák bankban elhelyezni a pénzt egyedül azoknak érdemes, akik a közös valutában kapják meg a fizetésüket, így elkerülhető a váltás okozta árfolyamveszteség.
A burgenlandi bankok jelenleg 3 százalékos kamatot adnak egyéves lekötés esetén. Ez egymillió forint esetében 27 ezer forintos kamatot jelent egy év alatt. Jól csak akkor járunk, ha a forint jelentősen gyengül az euróval szemben. Ebben az esetben több tízezer forint is lehet a „nyereségünk”.
– Ausztriában is van kamatadó, de ezt csak osztrák állampolgároknak kell fizetniük – tudtuk meg Robert Klikovitstól, a cinfalvai (Siegendorf) bank fiókvezetőjétől. A kamatadó összege jelenleg a hozam 25 százaléka. Amennyiben valaki magyar állampolgárként helyezi el a pénzét Ausztriában, úgy neki nem kell a hozamok után adóznia. A megtakarítási számla vezetése ingyenes, és a futamidő végén a pénzhez is minden költség nélkül hozzájuthatunk. Ha takarékkönyvben helyezzük el pénzünket, egyszeri 5 eurós „beváltási díjjal” kell számolni. Emellett osztrák vagy nemzetközi befektetési alapokba is el lehet a pénzt helyezni, itt jóval magasabb hozamot érhetünk el, de a kockázat is nagyobb – tette hozzá a banki szakember.
Mint kiderült, az adó itthoni bevezetésének szabályai tudatos választással lehetővé teszik, hogy még sokáig adómentes maradhasson megtakarításunk hozama. Mivel csak az első kamat- vagy hozamfizetés lesz adómentes, a bankok elsősorban a hosszú távra szóló megoldásokat ajánlják az ügyfeleknek, de akinek évekig nincs szüksége megtakarításaira, a betéteknél jóval magasabb hozamhoz juthat a tőkegarantált zárt végű befektetési alapok segítségével. Ráadásul a szeptember előtt vásárolt befektetési jegyek hozama a három-négy éves futamidő teljes egészében adómentes marad. Annak, aki nem tudja, hogy mikor lesz pénzére szüksége, a nyílt végű befektetési alapok biztosítják a legjobb módszert a kamatadó elkerülésére. Ezek bármikor és több részletben felszámolhatóak, kamatadót kizárólag a szeptember 1-jétől vásárolt befektetési jegyek hozama után kell fizetni.
– A banki befektetéseknél lényegesen kedvezőbbek az úgynevezett befektetéshez kötött életbiztosítások – tette hozzá a tanácsadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom