Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Megjelentek a határon túli magyarok munkaközvetítői

A magyarigazolványt kiváltók egyharmada, a cigányok körében pedig kétharmada készül munkavállalásra hazánkban. A Magyar Hírlap szerint a keleti megyékben megjelentek az első munkaközvetítői ajánlatok a magyarigazolványok birtokosainak.
A plakátokon részint magyarországi munkát kínálnak, illetve a hazai vállalkozásoknak "olcsó román munkaerőt" ajánlanak.
A céghez már ezernél többen jelentkeztek munkára, 60 százalékuk román, 40 százalékuk erdélyi magyar. A legtöbben mezőgazdasági idénymunkát szeretnének végezni, de sok az építőipari szakmunkás, a takarítónő, és vannak ápolónők, orvosok is.
Az erdélyi magyar újságokban a fuvarosok is hirdetik a háztól házig szállítást akár Budapestre is, sőt vállalják a betegbiztosítás megkötését is.
Azok közül, akik kiváltották vagy ki akarják váltani a magyarigazolványt, átlagosan minden második határon túli magyar munkát is szeretne vállalni az anyaországban. Erről a Tárki végzett felmérést Erdélyben és a Kárpátalján még november és január között a gazdasági minisztérium megbízásából. Akkor még nem a végső változatában létezett a kedvezménytörvény, de rákérdeztek arra is, hogy töretlen-e a szándékuk, ha szigorítják a feltételeket, vagyis a bér után adózniuk kell, és az időtartam legfeljebb 3 hónap lehet.
A megkérdezettek 84 százaléka szándékozott kiváltani az igazolványt, és 36 százalékuk munkát is akart vállalni, a megkérdezett cigányok körében pedig az arány 74, illetve a munkavállalásra készülők aránya 63 százalék volt. A feltételezett szigorítások a válaszadóknak 10 százalékát bizonytalanította el, vagyis a magyarigazolvány tulajdonosainak átlagosan csaknem a fele dolgozni szeretne Magyarországon.
A gazdasági minisztérium szabályozása szerint idén legfeljebb 81 ezer külföldi (beleértve a magyarigazolványok tulajdonosait) vállalhat Magyarországon munkát. Egyelőre csak szórványos adatok vannak arról, hogy mennyi határon túli magyar váltotta ki az igazolványt. Hírek szerint Kárpátalján eddig 60 ezer, Szlovákiában 20 ezer, a Vajdaságban pedig 40 ezer igény érkezett a hivatalokhoz.
(Forrás: Korridor)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság bölcs guruja

Prof. dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, mogorva ember. A diákjai csak a Bizonytalanság… Tovább olvasom