Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Már fizetik a támogatást az induló gazdálkodóknak

A hét közepén megkezdte a támogatások kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azoknak a fiatal gazdálkodóknak, akik a teljes gazdaságukat kiépítették, vagyis a támogatási kérelmükben a negyedik évre vállalt üzemméretet teljesítették.

A 2007/2008 telén pályázó és támogatást nyert fiatal gazdálkodók számára négy év áll ugyan rendelkezésre, hogy a vállalt gazdaságméretet elérjék, de közel 300 pályázó már ez év elején jelezte, hogy teljesítette a feltételt.

A január végéig beérkezett kifizetési kérelmek az utolsó, 10 százalékos részlet megszerzésére vonatkoztak, és ezzel együtt - ha a maximális összeget nyerte el valaki - akár 10 millió forintot meghaladó induló támogatást is el lehetett érni.

A kifizetési kérelmek ellenőrzése - nem utolsósorban a magas támogatási szint, és a bonyolult előírások miatt - csak azok esetében zárult le, ahol a gazdaság méretére vonatkozó adatkör teljessé vált.

Ez azt jelenti, hogy az adminisztratív és a helyszíni ellenőrzések lezajlottak, valamint más szervek nyilvántartásából is beérkeztek a szükséges információk, és az ezek alapján elvégzett keresztellenőrzések igazolták a gazdák által megadott adatok helyességét.

A kérelmek feldolgozása és a hátralévő közigazgatási döntések meghozatala a továbbiakban a rendelkezésre álló adatok keresztellenőrzésével párhuzamosan folyamatosan történik - közölte a sajtófőnök.

A fiatal gazdák május közepén az új agrárkormányzathoz fordultak, hogy az MVH fizessen ki számukra összességében mintegy 400 millió forint támogatást, amit szerintük jogsértő módon nem tett meg a hivatal.

Akkor Margittai Miklós, az MVH elnöke ígéretet tett arra, hogy három héten belül az MVH megkezdi a pénzek kifizetését, amelynek elmaradását a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya kifogásolta.

Információi szerint az Agrya állításával ellentétben nem 400, hanem csak 288 fiatal gazdálkodónak nem fizetett az MVH. Az elnök tájékoztatása szerint a fiatal gazdálkodók kifizetési kérelme egy adminisztratív hiba miatt került az érdeklődés középpontjába.

Az MVH ugyanis egy felfüggesztő végzést küldött ki akkor az érintetteknek, amely ugyan nem tekinthető jogsértőnek, de nem is volt szerencsés megoldás - ismerte el akkor az MVH elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Plazában

Bombariadó miatt kiürítették a Duna Plazát csütörtökön késő délután. Tovább olvasom