Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Lépéselőny

Színes, amerikai-kanadai-német film (2003)

Szereplők:
Edward Burns,
Rachel Weisz,
Andy Garcia,
Dustin Hoffman,
Franky G,
Luis Guzmán,
Morris Chestnut,
Paul Giamatti,
Robert Forster

Írta: Doug Jung
Rendezte: James Foley
Trailer: confidence.html
Forgalmazó: Budapest Film

Jake (Edward Burns) és bandája éppen egy hatalmas dobáson van túl: ravasz tervvel több tízezer dollárt csaltak ki Lionel Dolbytól. Azonban nem élvezhetik maradéktalanul a "megérdemelt" jutalmat, mivel a pénz valódi tulajdonosa, egy a Király (Dustin Hoffman) néven ismert alvilági vezér, visszaköveteli tőlük a táskányi bankót. Mivel a pénz már nincs meg, és Jake sem ijed meg a saját árnyékától, pimasz alkut ajánl a Királynak: a tartozás ellenszolgáltatásaként 5 millió dolláros svindlit hajtanak végre egy bankár átverésével. A terv hajmeresztően veszélyes, ugyanis rengeteg buktatót kell szerencsésen kiküszöbölni ahhoz, hogy kivitelezhető legyen. De mivel Jakenek nincs jobb ötlete, testi épsége viszont igenis fontos számára, ezért kis csapatot verbuvál a lehetetlen megkísérlésére. A siker érdekében egy lépéssel mindenki előtt kell járnia.

A Lépéselőny című film leginkább a Minta a kámforhoz, és az Ocean’s Eleven - Tripla vagy semmihez hasonló "egy kis csapat hatalmas átveréssel pénzt szerez" típusú bűnügyi mozik egyik kevéssé sikerült darabja. Az említett két etalontól eltérően a Lépéselőny jóval kevesebb izgalommal szolgál, köszönhetően a forgatókönyvből ki nem gyomlált idegesítő mellékszálaknak és legtöbbször ostoba dialógusoknak (ezek közül Morris Chesnut monológja a kedvencem). A zsákmány megszerzésének folyamata hiába kellően kidolgozott, a főszál elveszik a részletekben és a sok fordulat, csavar a nézőt előbb-utóbb már csak egy erőteljes ásításra készteti.

Az összhatást - a veretes szereplőgárda ellenére - a színészi játékok sem dobják föl túlságosan. Edward Burns, aki napszemüvegben tökéletes Ben Affleck hasonmás lenne, egy arckifejezéssel próbálja az érzelmek sokrétű skáláját kifejezni, nála csak a már említett Morris Chesnut ténykedése bosszantóbb, aki Steven Seagal oldalán a Félholtban már kellőképpen bizonyította: semmi köze a filmes pályához. Igaz, nem is az ő "játékuk" okozza a legnagyobb csalódást. Dustin Hoffman, aki pár év pihenő után végre újra szerepeket vállal (lásd a novemberben hozzánk is eljutó Holdfényévet), ezúttal nem kapta el megfelelően karakterét. Nagyon cool szeretne lenni a biszexuális maffiavezér szerepében (erre állítólag a lánya segítségével készült fel), de valahogy nem sikerül olyan meggyőző alakítással előrukkolnia, mint mondjuk Al Pacino-nak a Keresztapa Michael Corleone-jaként. Zárójelben megjegyzem, hogy Andy Garcia (Fekete eső, Keresztapa III.) nyúlfarknyi mellékszerepében megint hozza magát, amihez a többieknek ezúttal nem sikerült felnőniük.

 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mydoom fő célja az SCO-weboldal elérhetetlenné tétele volt

A hét egyik legnagyobb eseménye egyértelműen a Mydoom féreg elszabadulása. A kártevő semmilyen új… Tovább olvasom