Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés - Folyamatos a termelők kárenyhítése

Folyamatos a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett gazdálkodók kárenyhítése: augusztus 25-ig már 32 károsulttal kötötték meg a támogatási szerződést, több mint 234 millió forint értékben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.
Petróczi Tímea elmondta, hogy a termelőknek eddig 157 millió forintot fizettek ki a katasztrófa elhárítási célelőirányzat terhére, a kárenyhítés az Európai Unió hozzájárulását követően júliusban kezdődhetett meg. Jelenleg 16 esetben szakértői kirendelést terjesztettek fel és egy további szerződés még megkötés előtt áll.

A támogatásra jogosultak körének bővítéséhez szükséges rendeletmódosítás megtörtént, így a mezőgazdasági őstermelők és a családi gazdálkodók is megkaphatják a kárfelméréskor megállapított összeget - folytatta Petróczi Tímea. A rendeletben rögzítették azt is, hogy a termelőknek korábban jövedelempótló támogatás címén már kifizetett kárenyhítés és a mostani, a katasztrófa elhárítási célelőirányzat terhére nyújtott támogatás együttes összege nem haladhatja meg a tényleges kár összegét - mondta a szóvivő.

A vidékfejlesztési tárca korábbi közlése szerint összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a katasztrófában megsemmisült terményekre, illetve az állatállományra. A kárenyhítés azoknak a termelőknek és feldolgozóknak jár, akik anyagi kárt szenvedtek az iszapömléskor, és ezt a szakértői vélemények is alátámasztják. A kárfelmérések után megállapították, hogy csaknem 1,4 milliárd forintos kár érte a helyi gazdákat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábbi rendelete alapján folyósított átmeneti támogatások összege közel 42 millió forint volt, amelyet a minisztérium fizetett ki a károsultaknak. A VM a katasztrófa után 350 millió forint azonnali gyorssegélyt adott az iszapömlésben kárt szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók veszteségeinek enyhítésére.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása szeptember 24-én kezdődik a Veszprémi Törvényszéken, az elsőrendű vádlott a Mal vezérigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testnevelő tanárok szerint lesz elég pedagógus a mindennapos testneveléshez

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) szerint lesz elegendő pedagógus a… Tovább olvasom