Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Index: a belügyminiszter megadóztatná a korkedvezményes nyugdíjat

Az Index hírportál értesülései szerint Pintér Sándor belügyminiszter kedden olyan kompromisszumos javaslatot tett a rendvédelmi érdekegyeztető fórumon, amely alapján a nyugállományban maradó egykori rendőrök, katonák és tűzoltók a jövőben csak 65 éves koruk fölött vehetnék fel teljes járandóságukat, míg a feketén munkát vállalóktól teljes egészében megvonnák a korkedvezményes nyugdíjat.

A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság kedden, a belügyminiszter tájékoztatására hivatkozva azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést. A testület tájékoztatása szerint a Pintér Sándor által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere - fűzte hozzá a sztrájkbizottság.
Az Index, egy a birtokába került feljegyzésre hivatkozva ezt egyebek mellett azzal egészítette ki, hogy az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozóknál is 65 év lesz, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése nem vonatkozna azokra, akik idén töltik be 57. életévüket.
A cikk szerint a korkedvezményes nyugállományban lévők maguk dönthetik el, vissza akarnak-e térni dolgozni. Ennek során arra számíthatnak, ha a magánszektorban helyezkednek el, jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózik, de amennyiben az állami szektorban vállalnak munkát kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, vagy közalkalmazottként, akkor alkalmazásuk idejére nem kapnak nyugdíjat.
A portál úgy tudja, a testülethez visszatérők a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerülhetnek, és a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményt kaphatnak, továbbá könnyített szolgálatra oszthatók be, ami heti 35 órás, túlmunkától mentes munkaidőt jelentene. A tervek között említik még, hogy az aktív állomány a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest 5 évvel korábban vonulhatna nyugdíjba, amihez azonban legalább 30 éves szolgálati időre lesz szükség.
Kiemelik ugyanakkor, hogy a nyugállományban maradó egykori rendőröket, katonákat, tűzoltókat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj; addig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16 százalék adót kell fizetniük, azonban - a Belügyminisztérium javaslata alapján - a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél. Hozzáteszik: a tárca javaslata alapján a korkedvezményes nyugdíjban maradó, de feketén munkát vállalók járandóságuk elvesztésére számíthatnak az öregségi korhatár betöltéséig.
A készülő hivatásos életpályamodellre kitérve megjegyzik továbbá, hogy az állomány megtartása érdekében az állam a jövőben elismerné a hosszabb szolgálati időt, illetve 25 év tényleges szolgálat és az 52. életév fölött a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig kérhető lesz a könnyített szolgálatba helyezés is.
Az Index összegzése alapján jelenleg mintegy 29 ezer rendőr, illetve 10 ezer katona kap korkedvezményes nyugdíjat, akiknek egyharmada 40-50. életéve között van, míg kétharmaduk 50-57 éves.

Olvasóink írták

 • 4. cspogi43 2011. június 05. 11:27
  „A nyugdíjak megaztótásáról szó sem lehet.......majd folytatva: ezért a nyugdíjak nevét megváltoztatjuk.....”
 • 3. janika 2011. május 25. 21:30
  „Ugyan már "miracle" a hatalom az nem semmi! Lehet azzal is kéjelegni, sőt saját magát is megadóztatni! Mint az a helyrendőr, aki a feleségét is megbírságolta, amikor nem volt lámpa a biciklijén.”
 • 2. dorombolok 2011. május 25. 19:56
  „Sajátját is ? 47 évesen ment nyugdíjba.Vagy lesz lex Pintér is?”
 • 1. miracle 2011. május 25. 19:37
  „"visszatérők ... a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményt kaphatnak"
  És ki az a hülye, aki ugyanannyi bevételért otthon ücsörgés helyett melózni akar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sukorói beruházás - Az Alkotmánybírósághoz fordult Joav Blum

Nem hallgatta meg a három beidézett tanút a sukorói telekcsere kapcsán közokirat-hamisítással… Tovább olvasom