Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hétvégi tűnődések: hiúsági verseny

„ Aki első akar lenni, az legyen a legutolsó,

és mindenkinek a szolgája.” (Mk. 9/35b.)
A hiú versengések korát éljük. Minden szinten, minden téren folyik az eszeveszett és nemtelen rivalizálás. Akit magával sodor a hév, az bizony a „doppingszerek” használatától sem riad vissza. „A cél szentesíti az eszközt” – szól az újra felfedezett kétes bölcselet. Azonban azt sem szabad feledni, hogy mindig többen vannak a vesztesek, mint a győztesek. Hogy a sporthasonlatnál maradjunk, ma már a doppingolás is „jó üzlet”. Így sok esetben a háttérben maradók húzzák az igazi hasznot. Csakhogy a csalással megszerzett elsőségnek nem vesztesei, inkább áldozatai vannak – mindkét oldalon...
Amikor az apostolok arról vitáztak egymás között, hogy közülük ki a legnagyobb, Jézus így „hűtötte le” őket: „Aki első akar lenni, az legyen a legutolsó, és mindenkinek a szolgája.” (Vö. Mk. 9/33–37.) Nem biztos, hogy ezek a szavak rögtön elértek a szívekig, mindenesetre Jézus egész életével példát adott erről a szolgáló elsőségről. Az ezzel kapcsolatos mai közvélekedés röviden így sommázható: elsőség igen, szolgálat nem. Látjuk, hova vezet, amikor a szavak és a tettek, illetve a szándék egymástól elszakadnak, amikor valaki másokat orránál fogva vezetve szerez magának elsőséget. Persze az így kialakult helyzetért többen felelősek. A vezető és a (meg)vezetettek egyaránt felelnek.
Az evangélium teljesen más gondolkodásmódot tükröz. Jézus személyes példájával tanít arra, hogy az utolsó hely vállalása, az alázatos szolgálat teheti – Isten szemében – első helyre az embert.
A hatalom – bármilyen csekély is legyen – könnyen lesodorhatja a realitás talajáról azt, akit „jó sorsa” részeltet benne. Az érte való önös küzdelem pedig önmagából is kifordíthatja. Valóban igaz, erre is születni kell, elhívás, azaz hivatás szükségeltetik hozzá. Magától értetődő természetességgel adódik a kérdés: vajon mostanság a hatalmi pozíciókban lévők valóban mind elhivatottak? A szolgálat, vagy csupán az elsőség dominál cselekedeteikben? Aki nyitott szemmel, füllel jár a világban, nem szorul segítségre a válaszban.
Keresztény ember számára – az esetleges alacsonyabb erkölcsi normákon edzett vezetői, felettesei ellenére is – csak a szolgáló elsőségről alkotott krisztusi felfogás lehet a követendő példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom