Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Három új határátkelő Sopron környékén

A minap végre megállapodott az osztrák belügyminiszter és a burgenlandi tartományi vezetés a régóta halogatott határátlépési pontokról. Így az osztrák–magyar határszakaszon nyár előtt hat helyen nyílik átkelő, ezek közül három Sopron környékén.
Ha a tervezett tizenhét átkelési pontot nem is, de hatot megnyitnak nyár elején, erről állapodott meg az osztrák belügyminiszter és a burgenlandi tartományi vezetés. Korábban a Kisalföld többször is beszámolt róla, hogy 17 átkelőhelyet terveznek nyitni az osztrák–magyar határszakaszon (legutóbb: Videóval őriznék a határátkelőket – Kisalföld, 2006. február 19.), azonban az osztrák politikusok között eddig nem volt egyetértés az ügyben.
Liese Prokop osztrák belügyminiszter szóvivője jelentette be, hogy hat határátkelő nyitásáról született a felek között megállapodás, amelyet Magyarország képviselőivel még múlt héten egyeztettek. A hat átlépési pontból három esik Sopron környékére.
A tervek szerint Sopronpuszta és Szentmargitbánya (St. Margare-

then), Ágfalva és Somfalva (Schattendorf), valamint Harka és Sopronnyék (Neckenmarkt) között lehetne majd átjárni gyalogosan, kerékpárral és lóval.
– Nagyon várjuk már az átkelő megnyitását, de már annyit halasztották, hogy csak akkor hiszem el, ha magam mehetek át rajta – mondta el Gaál István, Ágfalva polgármestere. – Ha valóban megnyílik az átkelő Somfalva felé, akkor az utat azonnal felújítjuk. Van némi tartalékunk és abból egy hét alatt jó minőségű makadámutat tudunk építeni. Ugyanakkor a terveink között szerepel Lépesfalva (Loipersbach) felé is az út rendbetétele. Ezen a szakaszon szeretnénk kerékpárutat is építeni, erre már pályáztunk, választ azonban még nem kaptunk.
Rombai László, Harka első embere is örül annak, hogy végre a falu határában is át lehet jutni Ausztriába. – Várhatóan elsősorban a kerékpáros turisták használják majd legtöbbet az átkelőt, de a helyi lakosok is örülnek neki. A település Kópházával és Nagycenkkel közösen nyert 107 ezer eurót kerékpárút tervezésére. Az egyik bicikliút itt jönne át Burgenlandból. Sajnos a faluig vezető két és fél kilométeres szakasz nincs a legjobb állapotban. Leaszfaltozására egye- lőre gondolni sem mertünk, annyira drága, de ha át lehet majd járni itt Ausztriába, akkor azért kijavíttatjuk a hibákat.
Az osztrák belügyminisztériumtól a Kisalföld megtudta: a határátlépési pontok ügyével a két ország kormányának még foglalkoznia kell, osztrák részről erre már a következő hetekben sor kerül. Az osztrák fél az állomásokat mindenképp még a nyár előtt meg akarja nyitni. A tervek szerint a határátkelőket felváltva fogják ellenőrizni az osztrák és a magyar hatóságok, a korábban felvetett videokamerás ellenőrzést elvetették.

Megnyílt a fertőrákosi átkelő

Április elsején újra megnyitott a Fertőmeggyes (Mörbisch) és Fertőrákos közötti időszakos átkelőhely, amelyen gyalogosan és kerékpárral lehet átlépni Ausztriába. A kerékpáros átkelő május 31-ig reggel 8-tól este 8-ig, június elsejétől szeptember 30-ig reggel 6-tól este 10 óráig, októbertől a novemberi zárásig 8–20 óra között tart nyitva. 2005-ben 280 ezren lépték át itt a határt. Május elsején a vízi átkelő is megnyílik majd a Fertő tavon, ahol a sétahajók utasai és a vízi járművel közlekedők léphetik át az osztrák–magyar határt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom