Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hálás a bencéseknek

Folytatás az 1. oldalról.

Pannonhalmán a Páneurópai Unió elnöke megtekintette a Docate – Tanítsatok! kiállítást és a bazilikát, majd Asztrik főapát társaságában elköltött közös ebéd után Győrbe indult.
Lapunk érdeklődésére Habsburg Ottó elmondta: hálás szívvel gondol a bencésekre, mert annak idején Bárdos Remig főapát a legkiválóbb szerzetes-tanárokat – Solymos Vendelt, Blazovich Jákót, Weber Jácintot, Vlasics Róbertet, Bánhegyi Jóbot – küldte a királyi család után, hogy IV. Károly halála után az „ árvaságban és a számüzetésben ” magyar nyelv és irodalomra tanítsák az ifjú trónörököst.
– Hetven éven át nem tudtam hazajönni, és hogy ennek ellenére megtartottam a nyelvünket, azt első helyen Blazovich Jákónak köszönhetem. P olyan ember volt, aki szívből érezte a magyar irodalmat.
Ahogy Habsburg Ottó megjegyezte: arra, hogy messzi évtizedekkel ezelőtt miből érettségizett pontosan, már nem emlékszik. Annyi bizonyos, az atyák jóvoltából „ bensőségesen megszerette Arany János költészetét ” .
Mint Bős díszpolgárát, Habsburg Ottót a Benes-dekrétum kapcsán kialakult szlovák – magyar viszonyról is kérdeztük. Szerinte sok minden függ attól, északi szomszédunknál miként alakulnak a választások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsegély

Ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít a győri roma önkormányzat ma délelőtt 9 – 10 óra között… Tovább olvasom