Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hagyó-per - A vádiratban leírtakat támasztotta alá a HÉV utastájékoztató rendszere

A vádiratban leírtakat támasztotta alá a Kecskeméti Törvényszéken, a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó perben csütörtökön meghallgatott tanú, aki a szentendrei HÉV utastájékoztatójáról beszélt.
A szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszerét 2007 végén átadták, de még 2008 közepén sem üzemelt rendeltetésszerűen, az alkalmatlan kijelzők mellett a rendszer programja sem működött hibátlanul - összegezte a tanú a CC Soft Kft. által elkészített rendszer problémáit a tanú, aki 2004 óta dolgozik a BKV Zrt.-nél, jelenleg beruházási és műszaki fejlesztési főosztályvezetőként. A vádban szereplő időszakban is a beruházási osztályon dolgozott.

A tanú elé tárták azt a 2008. július 16-án írt levelet, amelyet a gyakori meghibásodással működő utastájékoztató miatt írt a BKV jogi igazgatójának. A levélben arra várt választ, hogy "a vállalkozót a tartósan hibásan működő rendszer cseréjére hogyan lehetne kötelezni". A tanú vallomásban azt mondta, a CC Soft eredménytelenül próbálta a rendszert kijavítani, ezért írt levelet a jogi igazgatónak. Az átadás után egy évvel is próbaüzemben működött az utastájékoztató, mert nem tudta biztosítani a 30 napos folyamatos működést.

"A CC Softtal kapcsolatos kommunikációról le voltunk tiltva" - mondta a tanú.

Homonnai János ügyész indítványára a bíróság a tanú elé tárta az utastájékoztató rendszer 2007. decemberi 6-i teljesítésigazolását, amelyen Balogh Zsolt műszaki vezérigazgató-helyettes, későbbi megbízott vezérigazgató, negyedrendű vádlott és a tanú szignója szerepelt.

A tanú hangsúlyozta, hogy a teljesítésigazolásokhoz érdemi köze nem volt, azokat először Balogh Zsolt írta alá. Az ügyész kérdésére elismerte, először a beosztottnak, azaz neki kellett volna igazolnia a teljesítést, és csak utána a felettesének.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta, hogy ő írta volna alá először a 2007. december 6-i teljesítésigazolást. A bíróság Balogh Zsolt elé tárta a 2007. december 6-i eredeti, nem fénymásolt teljesítésigazolás egy példányát, amelyen csak a negyedrendű vádlott aláírása szerepelt. Balogh Zsolt megtekintette a dokumentumot, de nem válaszolt a bíró aláírásra vonatkozó kérdésére.

A tanú hozzátette, Balogh Zsolt tudta, hogy a CC Soft Kft. által elkészített rendszer nem képes az eredményes próbaüzemet teljesíteni, ennek ellenére aláírta a teljesítést.

Az utastájékoztató rendszer kiépítését a CC Soft Kft. nyerte közbeszerzési eljáráson, mivel a legalacsonyabb összegű ajánlatot nyújtotta be, a legrövidebb elkészítési határidővel.

A perben kiderült, hogy a CC Soft Kft. később felemelte a vállalási összeget, a vállalt határidőt nem tudta tartani, valamint nem tudott hibátlanul működő rendszert kiépíteni.

A korábbi tárgyalási napon az egyik műszaki szakértő "házi barkácsolásnak" nevezte az utastájékoztató rendszer egyes elemeit. Elhangzott az is, hogy a pályázatban szereplő 70 ezer órás üzemidejű elektronikus kijelzők helyett LCD televíziókat helyeztek ki.

A vádirat szerint a cég 85 millió forintos ajánlattal nyerte el a közbeszerzést, ezt később nettó 99 millió forintra emelték. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2007. november 30-án megtörtént, de eredményes próbaüzem a mai napig nem volt.

A vádirat szerint Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítésigazolást nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még 2007 karácsonya előtt történjen meg.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást október 22-én tanúkihallgatással folytatja.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. október 10. 22:15
    „Amit a cikkben leírnak rémísztően hasonlít a fideszes közbeszerzésekre. Talán Hagyótól tanulták?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már most fizetésképtelen a Sólyom Airways

Augusztus elejéte indulást terveztek, helyette ott tart az ügy, hogy a szeptemberi béreket nem… Tovább olvasom