Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Graffiti fesztivál Győrben

Pontosan két héttel a Stylewarz hip-hop/break fesztivál után ismét Győrben lesz hasonló megmozdulás. A hip-hop marad, a breaktánc helyét átveszi a graffiti és kész is az Első országos falfestmény és graffiti fesztivál. A népes szervezőgárdából Szűk Norbertet és Dj Bustert kaptuk el egy-két kérdés erejéig.
Szűk Norbert: A fesztivál több helyi cég és vállalkozás szervezésében és támogatásával született meg, az egészet én művészeti vezetőként irányítom. Kábé 80 fő jön a graffiti verseny miatt plussz még úgy huszan akik a falfestésben akarnak majd bizonyítani. Mivel az ország egész területéről érkeznek ide, így a helyi Rába hotel-ben biztosítunk nekik kedvezményes (2000 ft/szoba/éj) szállást. Itt lesznek olyan klasszik bandák is, mint a Pnc, a Grw, a Tdf, a Bs3, az Amazons vagy a györi Ftw és a Kru-york.
Mi hozta ki belőletek, hogy ezt létrehozzátok?
Szűk Norbert: Szeretnénk ha itt összetalálkoznának azok a fiatalok, akik úgy érzik meg kell mutatniuk mit tudnak. Lehetőséget kell adni a srácoknak, hogy kibontakozhassanak a tehetségeket pedig utána is szeretnénk támogatni, segíteni. Egyszóval valamiféle tehetségkutatás is lesz itt. Mostanra rengetegen lettek akik már nem hóbortként művelik ezt, hanem szívvel-lélekkel, ők az ún. második generáció akiknek már van hazánkban is kitől ellesni a "mesterséget" és nem csak satnya tag-ekkel próbálkoznak. Nekik is csak a rajzkészségük fejlődik és ezáltal jobban kifejezhetik önmagukat is. Hála istennek mára egyre inkább kezdik elfogadni mindenhol a graffitit mint művészeti ágat és nem kezdenek el "vandálozni" ha meglátnak egy-egy alkotást.
Mik a nyeremények?
Szűk Norbert: Az első helyezettnek egy digitális videokamerát adunk át, a másodiknak egy digitális fényképezőgépet, a harmadik helyezettnek pedig egy VHS-C videokamera jár majd. Mindezekért egy 10 négyzetméteres felületen kell minél jobb művet összehoznia.
Hogyan találtátok a helyszínt?
Szűk Norbert: Ez a marcalvárosi aluljáró elég lepattantul nézett ki, mi meg kieszeltük, hogy miért ne lehetne így feldobni. Megkerestük az illetékes szerveket és falfestői tevékenységemen keresztül már ismertek és megbíztak bennünk, így hát szabad utat kaptunk.
Baster, te és Sikztah lesztek a zenei felelősök.
Baster: Igen, pénteken délutántól estig küldjük majd a hip-hop-ot, utánunk a Chump'yanz, aztán S.O.G. lép fel. Aznap lesz még egy freestyle-show is, ahol mindenki lepaccsolhat magának egy mikrofont ha úgy érzi van mesélnivalója. Elsősorban ezt a réteget is várjuk, akik erre indulnak be. A fesztivál keretein belűl, de más helyszínen (a közeli fesztiválsátornál) lesz még a két nap alatt Ex + Az, Bon - Bon, United és Tea. Ezek persze nem tartoznak hozzá a graff kultúrához, de a sok szervezőnek, mindnek más-más elképzelése volt, így ez lett belőle. A bulira nincsen belépő.
Mire számítson az aki most akar elkezdeni festeni?
Baster: Hát nem árt ha meg van tömve a zsebe. Egy flakon festék ezer forintnál kezdődik. Ha frankót akar összehozni akkor természetesen minél több szín kell hozzá, így belekerülhet tízezer forintba is egy egyszerűbb kép. A legelterjedtebb márka közöttük a Belton, könnyen ki lehet szúrni, hogy mit fújtak ezzel vagy olcsóbb anyaggal. Megcsinálni egy jó képet eltarthat kettőtől akár nyolc óráig is ez sok energiát tud felhasználni. Vázlat nélkül nem nagyon érdemes elkezdeni, mert akkor nagyon bele lehet keveredni. Habár volt már rá példa, hogy így születtek világhírű alkotások. Amúgy mindenki vágjon csak bele ha úgy érzi kikivánkozik belőle. Ha rákap az ízére többet nem hagyja abba úgysem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moziajánló:Kiképzés

A filmben olyan dalok szerepelnek, amelyeket kifejezetten a film kedvéért írt Nelly, Snoop Dogg, Dr.… Tovább olvasom