Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Gárdonyi Géza utca:

hol a buszmegállóöböl?

Győrben a Gárdonyi utcában az épülő aluljáró mellett lévő buszmegállónál (Révai u. felé) olyan keskenyre tervezték az utat, hogy a buszok nem tudják elkerülni a megállóban álló buszt (az építkezés előtt lehetett). Túl széles a járda és a kerékpárút az út rovására. Hol a buszmegállóöböl? Így zöld jelzésnél a buszok a Szt. István úton ragadnak.

A szerkesztőségünkhöz SMS- ben érkezett kérdésre választ Vancsó István felelős tervező küldött. „A Tihanyi Árpád úti aluljáró tervezését, a tanulmány és engedélyezési tervek készítését mintegy hat éve kezdtük el. A tervezés teljes folyamatát végigkísérték az érdekeltek, közműkezelők, városi szolgáltatást végző cégek, megrendelők és a helyi szakmai közvélemény. Ebben a folyamatban minden résztvevő egy távlatokban megfelelő városépítési koncepció alapján dolgozott, ami a Révai utcai autóbusz-tároló felszámolását és új autóbusz-pályaudvar építését jelentette.
Az autóbusz-pályaudvar elhelyezésére, kialakítására a tervezéshez kapcsoltan több vizsgálat is készült. Tehát a tervkoncepció nem a mai megtűrt állapot konzerválására készült, de a tervezett megoldás nem lehetetlenítette el a meglévő állapotokat.
A kérdés két szakmai részletre kér választ.
1. A Gárdonyi G. utca egyirányú, kiszolgálóúti szakaszát a járda felől kiemelt szegély, a rámpa felől döntött szegély határolja, az útpálya szélessége 5,5 m. Ez a pályaszélesség kétirányú forgalom lebonyolítására is alkalmas lenne, de rövid hossza és a keresztező gyalogos, kerékpáros forgalom miatt csak alacsony sebességű üzemeltetés kívánatos az előzési lehetőségek csökkentésével. Az álló járművek kikerülését azonban az útszélesség lehetővé teszi. Kétségtelen, hogy a korábbi állapotban, a kétirányú Gárdonyi G. utcában – az ellenirány terhére – a kikerülés egyszerűbbnek látszott.
2. A Szent István úti csomópont átépítésével nem várható a Gárdonyi G. utcai (autóbusz-) forgalom növekedése. Az elmúlt hat évben nem észleltük, hogy a buszok a jelzőlámpás csomópontban ragadtak volna. A Gárdonyi G. utcai megálló csak leszállóhely, ez a művelet rövid várakozást igényel a megállóban, így az egy fázis alatti érkező járművek ürítése biztosított.
A kivitelezés alapjául szolgáló terv megfelel az építési engedélyeknek és a hatósági előírásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom