Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: visszamenőlegesen emelik a politikai okokból börtönre ítéletek életjáradékát

Január 1-jéig visszamenőleges életjáradék-emelést kapnak a rendszerváltás előtt politikai okokból börtönre ítéltek - közölte Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus - aki maga is 1956-os halálraítélt - azt mondta, a kabinet erről szóló rendelete csütörtökön hatályba is lép, a nyugdíjfolyósítónak pedig szeptember végéig egy összegben ki kell fizetnie a több mint tizenháromezer érintettnek a járadékemelést, amely eddig évi négy százalék volt, a mostani döntéssel azonban nyolc százalékra változik.

Wittner Mária felidézte: a korábbi években a kormányok azt a gyakorlatot követték, hogy az életjáradék számításához szükséges alapösszeget mindig az adott évre megállapított nyugdíjemeléssel azonos mértékben határozták meg, így az utóbbi időben az alapösszeg emelése a nyugdíjemelés százalékos mértékével egyezett meg. A tavalyi évre meghatározott alapösszeg 76 ezer volt, vagyis ha a kabinet a korábbi gyakorlatot követné, és az életjáradék alapösszegét a nyugdíjemeléssel azonos mértékben, 4,2 százalékkal növelné, akkor az idén az 79 ezer forint lenne.

Azonban a kabinet úgy döntött - folytatta a képviselő -, hogy az idén az alapösszeg a korábbi emelések csaknem kétszeresével, azaz nyolc százalékkal nő, így a jogosultak életjáradéka kiszámításának alapjául szolgáló összeg 82 ezer forint lesz, ami a több mint tizenháromezer jogosult esetében éves szinten mintegy 2,5 milliárd forint életjáradék-kifizetést jelent. Megjegyezte, hogy a járadék konkrét összegének kiszámítása egyedi módon történik, a börtönben letöltött időt és az életkort figyelembe véve.

"Nagyon fontosnak tartotta a jelenlegi kormány, hogy ezt az ügyet helyre tegye, hiszen az áldozatoknak kevesebb volt a havi nyugdíjuk, jövedelmük, mint a fogvatartóiknak" - hangsúlyozta Wittner Mária, aki szerint a mostani rendelet megnyugtatóan fog hatni az érintetteknek, "akik egyre nehezebben élnek".

Olvasóink írták

 • 3. elemér 2012. augusztus 16. 08:48
  „Ezt lajkolom, függetlenül hogy kire szavaznak.”
 • 2. ISU 2012. augusztus 15. 17:34
  „Szórjuk a pénzt, nem baj, de a választók nem így fogják majd fel !!!
  Nehezményezik majd a hozzáállást, hogy ki kelett követelni, ezért nem a fityiszre fognak szavazni.
  HA.HA.HA !!!!”
 • 1. pozdorja 2012. augusztus 15. 16:50
  „Vészesen fogynak a szavazók! Valahogy venni kellene párat. Itt van mindjárt 13 ezer + a rokonok. Potom 2.5 milliárdért évente ez elég méltányos, nemde?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A letenyi buszon utazók nemcsak vittek, fogyasztottak is a drogot

Kábítószer-fogyasztó volt az utasok túlnyomó többsége azon az autóbuszon, amelyet kedden a letenyei határátkelőn ellenőriztek. Tovább olvasom