Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Elemzők: „Egyensúlyjavítás időben, reformok késve”

Az egyensúlyjavító lépéseket időben megtette a kormány, a közép- és hosszú távú célok eléréséhez szükséges reformok java részéhez azonban vagy még hozzá sem kezdett, vagy bátortalanul, lassan fogott neki a kabinet kormányzása első félévében – mondták el banki elemzők, akiket abból az alkalomból kérdezett a távirati iroda (mti), hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tervek szerint ma értékeli az új kormány megalakulása óta eltelt időszakot.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a megszorító csomagra szükség volt, az azonban ebben a formában leginkább a tűzoltáshoz hasonlítható. A kormány elsődleges feladata a magas államháztartási hiány leszorítása volt, az ehhez szükséges bevételnövelő lépéseket megtette a kabinet, a kiadási oldalon azonban csak rövid távú intézkedéseket hozott – mondta. Az elemző szerint az első időszakra leginkább a kapkodás volt jellemző. Kritikával illette azt is, hogy az előkészítés alatt álló reformok többségét illetően még csak ötletelés zajlik.
Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője is egyetértett azzal, hogy a kormány a választásokat követően kellő időben megtette a lépéseket a pénzügyi kényszerhelyzet enyhítése érdekében, ezek azonban véleménye szerint részleteikben nem voltak kellően kidolgozottak. Az intézkedések az egyensúly gyors javulását eredményezhetik ugyan, visszalépést jelentenek viszont a növekedésben és a versenyképességben – mondta.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a piacon a választásokat követően nagy volt a várakozás, hogy az új kormánynak lesz-e vajon elegendő bátorsága és szellemi potenciálja a szükséges lépések elhatározásához és megtételéhez. Az Új Egyensúly program tartalmazta azokat az elemeket, amelyekre a piac szerint azonnali szükség volt – fűzte hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kiadások csökkentése terén sokkal képlékenyebb a helyzet. Szerinte előkészítettebb reformokat indokolt volna az a tény, hogy Gyurcsány Ferenc 2004 szeptembere óta kormányfő. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom