Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Castro átadta hatalmát öccsének

A 47 éve hatalmon lévő Fidel Castro Rúz kubai párt- és állami vezető súlyos beteg, s emiatt átruházta funkcióit öccsére, Raúl Castróra. Havannában nyugodtan fogadták a hírt, Miamiban azonban ünnepeltek a hír hallatán.
A havannai televízióban és rádiókban felolvasott, az államfő által megfogalmazott közlemény szerint a megfeszített munka rendítette meg egészségét. Fidel öccsét, Raúl Castrót bízta meg, hogy ideiglenes hatállyal vegye át az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári beosztását.
Ez az első eset, hogy a 80. évét augusztus 13-án betöltő Fidel Castro átengedi – még ha ideiglenes jelleggel is – a hatalmat, noha arról már régen szó volt, hogy a most 75 éves, nála sokkal kevésbé karizmatikus Raúl lesz az utódja. A 80 éves Fidel 1959 óta gyakorolt teljhatalmat Kubában.
Fidel Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti.
Havannában általában nyugodtan fogadták a hírt, a kubai emigráció központjában, Miamiban pedig utcai ünneplés kezdődött annak reményében, hogy végéhez közeledik a közel öt évtizedes kommunista rendszer.
Carlos Alberto Montaner elemző szerint az is elképzelhető, hogy sokkal rosszabb hírt takargatnak Havannában, vagyis azt, hogy Fidel Castro meghalt. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom