Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Budai Gyula: a korrupció maga volt a rendszer 2002 és 2010 között

"Ismeretlen eredetű pártpénzek, vállalkozók, akik a pénzeket összeadják és nylonzacskós kifizetések - a rendszer részei."
A korrupció és az állami pénzek lenyúlása maga volt a rendszer 2002 és 2010 között - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szarvason, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró kerekasztal-beszélgetésének sajtótájékoztatóján.

A volt elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, mindaz, ami Simon Gáborról az elmúlt másfél hónapban kiderült, a rendszer része: ismeretlen eredetű pártpénzek, vállalkozók, akik a pénzeket összeadják és nylonzacskós kifizetések. Ebben minden embernek megvan az ára, és annak is, hogy mennyiért lehet távozni a rendszerből.

Az elszámoltatás időszakában feltárt ügyekkel kapcsolatban elmondta: hatvanegy esetben tett büntetőfeljelentést, és számos esetben jelenleg is folyik a nyomozás vagy a büntetőeljárás.

Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese a választás tétjéről szólva kiemelte: a kormány az elmúlt négy évben nagy rendszer-átalakításokat hajtott végre, az eredmények ma már kézzelfoghatóak, bár kétségkívül még törékenyek.

Utalt arra, hogy a rendszerváltás óta polgári kormánynak soha nem adott meg az a lehetősége, hogy nyolc évig kormányozzon Magyarországon, most azonban itt van a történelmi alkalom. Azt mondta, sikerült kitörni a válságból, kézzelfogható a gazdasági növekedés, jóval kisebb lett a munkanélküliség, az infláció minimálisra csökkent. Sikertörténetnek nevezte a rezsicsökkentést, ami annak a kormányzati filozófiának köszönhető, hogy ahol nincs verseny, ott hatósági árakkal kell az állami befolyást érvényesíteni.

A választás tétje a polgári építkezés folytatása - tette hozzá. Négy éve a választók 81 százaléka döntött úgy, nem kér a baloldali kormányból, és 2014-ben is ugyanazok álltak össze és akarják a hatalmat megszerezni, akik 2002 és 2010 között csődbe vitték az országot, a baloldal nem tudott megújulni - jelentette ki a fideszes politikus.

Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója arról beszélt, hogy ami a rendszerváltozáskor elmaradt, az most látszik megvalósulni, "a posztkommunista hálózat szétbomlásának vagyunk tanúi". 1990-ben az állampártból még sikerült a baloldalnak a demokratikus rendszer részévé válnia, ma azonban az a forgatókönyv sem kizárt, hogy a parlamentbe jutáshoz esetükben szükséges 15 százalékot nem sikerül elérniük. Valószínűbbnek tartja azonban, hogy a baloldal bekerül a parlamentbe, de ehhez szimpatizánsokat kell visszaszereznie.

Úgy látja, a kormányzó pártok esetében a nagyszámú szimpatizáns aktivizálása a legfontosabb. "Senki nem beszél arról, hogy hibátlan a kormányzás, és minden tökéletes lenne" - mondta -, de nincs kormányváltó hangulat, a kutatások szerint a magyarok többsége elégedettek.

A KÉSZ kerekasztal-beszélgetéseit szervező és vezető Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, hogy 2014-ben az a párt fog kormányt alakítani, amelyik a legtöbb egyéni képviselőt juttatja be a parlamentbe. Ezért arra kérte a szarvasi választókerület polgárait, hogy szavazataikkal támogassák jelöltjüket, Dankó Bélát (Fidesz), aki ebben a ciklusban is képviselő volt, és "sokat dolgozott a választókerületében élőkért".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 13-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom