Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bizonytalanságban

a kisközségi óvodák

A kisközségi iskolák mellett az óvodák működtetése is bizonytalan. Az önkormányzati vezetők már gondolkodnak, mit lehetne tenni az intézmények megmentéséért, így azt is figyelik, kivel tudnának társulást kötni.
Az rábaközi óvodák helyzete, működése bizonytalan a kisközségekben, a törvényi előírások ezen intézményeknek nem kedveznek. A gyereklétszám mindenhol csökken, és sok helyen már most sem érik el a csoportonkénti 16 főt.
Dénesfán 12 gyermek jár oviba, az intézmény a beledi Általános Művelődési Központ része. Takács Lajos polgármester szerint ugyancsak el kell gondolkodniuk, hogy mi lesz a sorsa a Cziráky grófok által alapított óvodának. A végső megoldás esetükben is az, hogy a gyerekek Beledbe ingáznak.
Tompáné Balogh Mária polgármester a Kisalföldnek elmondta: Beledbe évtizedek óta járnak át a vásárosfalui és edvei gyerekek. Busz viszi őket reggel és haza is délután. – Az ovikkal ugyanaz a helyzet, mint az iskolákkal. A létszámnak meg kell lennie, a törvény 16 főt ír elő csoportonként – tette hozzá Tompáné Balogh Mária.

– Országos tendencia, hogy csökken a gyereklétszám, leépítések, elbocsátások jellemzők. Egy-egy településen hat évre előre látható, mennyi a gyerek, azaz mennyien lesznek az intézményekben.
Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere szerint nem származik hátrányuk a gyerekeknek abból, hogy a szomszédos településre járnak óvodába. – Az 1960-as években szűnt meg itt az óvoda, de ez nem hátrány, hiszen a falubusz háztól házig szállítja a kicsiket – fogalmazott Molnár Sándor.
Rábcakapin 2005-ben szűnt meg az óvoda. A gyereklétszám annyira lecsökkent, hogy az önkormányzat nem tudta tovább vállalni az intézmény fenntartását. Az épületet hasznosítja a község, folyamatban van a felújítása, belső átalakítása. Lakásokat alakítanak ki, mert szeretnének bekapcsolódni a falusi turizmusba.
Dörben még önálló intézményként működik az óvoda, jelenleg 27 gyerekkel. Dóczy Géza polgármester kijelentette: hosszú távú tervük, hogy a faluban maradjanak a legkisebbek. – Ragaszkodunk az ovihoz. A kisgyerekeket utaztatni sokkal nehezebb, mint az iskolásokat. Az épület rendelkezésre áll, megfelelő körülmények vannak, ott működik a konyha, onnan oldjuk meg a közétkeztetést. Társulást el tudok képzelni, de csak úgy, ha helyben maradnak az óvodások – fejtette ki Dóczy Géza.
Jéger Mihály acsalagi polgármester bízik a jövőben az óvodát illetően. – Belátható időn belül biztosított az intézmény működése. A földszigeti gyerekekkel együtt 23 a létszám, értük Csornával társulást kötöttünk. Az önkormányzat költségvetését nem terheli meg nagymértékben a fenntartás, évente mintegy négy-ötszázezer forinttal kell kiegészítenünk az állami normatívát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom