Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Az államfő aláírta a korhatár előtti nyugdíjak változtathatóságáról szóló módosítást

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken aláírta azt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást, amely csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye, az államfőt idézve a fenntartható nyugdíjrendszer irányába tett szükségszerű lépésnek nevezi a nyugellátást érintő alkotmánymódosítást.
A hivatal tájékoztatása szerint Schmitt Pál a házelnöknek küldött levelében nyomatékosan felhívta a parlamentet, hogy a részletszabályok kidolgozása során, illetve az elengedhetetlen társadalmi egyeztetéseket követően a fokozatosság elve alapján hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek figyelembe veszik az egyes életpályamodelleket, továbbá az érintettek egyéni körülményeit, így biztosítva a szociális jogok érvényesülését.
A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által jegyezett alkotmánymódosítási javaslatáról hétfőn, név szerinti szavazással döntött a Ház. A képivselők 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el az előterjesztést, amelyet a kormánypárti politikusokon kívül csak a független Pősze Lajos támogatott.
A változtatás értelmében "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". Az indoklás szerint ez lehetőséget ad a már fennálló nyugellátások átrendezésére úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasok "a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek" nyugdíj helyett.
Az alkotmánymódosítás ezenkívül kimondja, hogy nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők - az indoklás szerint például a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonuló nők - is részesülhessenek nyugdíjban.
Az indítvánnyal kapcsolatban Lázár János korábban azt hangsúlyozta: az az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik, "bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem". Mint mondta, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására, akik hozzájárulhatnának az ország biztonságához. A Fidesz frakcióvezetője közölte: céljuk, hogy az alkotmány tegye lehetővé, hogy a nyugdíjas, de korhatár alatti rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra, és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak. Elmondta továbbá: azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.
Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.
A rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között, bár többször egyeztettek, egyelőre nem született megállapodás a szolgálati nyugdíjakról.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. Cloeon_dipterum 2011. június 15. 13:44
  „67. kolombela 2011.06.13. 16:27
  Az eddigiek is mindig mindent aláírtak. Mi ebben a különleges? A megbízásuk alatt mindössze néhányszor küldtek vissza néhány határozatot vitára, majd módosítás nélkül ugyanúgy aláírták...”
 • 69. Cloeon_dipterum 2011. június 15. 13:42
  „Nagyon helyes!
  Dolgozzon mindenki, aki munkaképes!
  A lusta, aljas és korrupt rendőröknek is ideje lenne végre érdemi munkát végezni, mert eddig csak a szájuk járt, de dolgoni egy sam akart, csak ingyennyugdíjt. Ami mellett még vígan dolgoznak máshol főállásban... Szegények”
 • 68. Sagittarius 2011. június 13. 17:43
  „67. kolombela 2011.06.13. 16:27

  Talán azért van ez, mert tudja melyik oldalon áll, és tudja melyik irányba kell húzni a rohadt evezőkkel azt a rohadt csónakot! Egészen eddig az volt a jobb oldal legnagyobb problémája, hogy soha nem tudtunk egymással egységet és összhangot teremteni. Bezzeg a maszop olyan egységes tömbként viselkedett, amit képtelenek voltunk megbontani. Most végre mi is összhangban vagyunk, tudunk tömbként viselkedni, erre fel most ez a bajotok. Komolyan nem értem! Félretehetnétek már végre a mérhetetlen Viktor gyűlöleteteket, és tegyétek azt amivel az emberek bizalmát megnyertétek. Vegyétek elő azt a jól rejtegetett utolsó koporsószeget, és verjétek be abba a bizonyos maszop koporsóba, ne a jobb oldal egységét próbáljátok minden erőtökkel bontogatni, mert már kezd gyanús lenni a dolog!! Igen bizony, ha tetszik nektek ha nem, mi vagyunk a jobb oldal, és ha szeretnétek ide tartozni ti vegyétek fel a mi ritmusunkat, ne azt várjátok, hogy az elefánt idomúljon az egérhez!!
  Legnagyobb tisztelettel!”
 • 67. kolombela 2011. június 13. 16:27
  „Az állam fő még azt a törvényt vagy bármilyen módosítást is aláírná, amiben arról lenne szó, hogy ő mennyire hülye, ugyanis el sem olvassa. Schmitt ezért kellett Orbánnak, mert mindent aláír, és még tévedésből sem dob vissza valamit.”
 • 66. rommel 2011. június 12. 21:04
  „NYUGDIJT AZ KAPJON AKI MEGÉRDEMLI !
  40 , 45 , 50 ÉVESEN NINCS ÉS KÉSZ !
  AKI EZT NEM ÉRTI AZ HÜLYE !”
 • 65. machers 2011. június 12. 15:51
  „64. Sagittarius 2011.06.12. 15:46
  Mivel normális, önálló gondolatod nincs, csak a pártközpontos hazugságokat szajkózod, valahogy túl fogom élni a hiányodat.”
 • 64. Sagittarius 2011. június 12. 15:46
  „63. machers 2011.06.12. 15:15
  "Így fogalmam sincs mire gondolsz."

  No látod! Nem is arra buzdítottalak, hogy a gondolataim olvasásával próbálkozz. Egyszerűen csak annyit várnék el, hogy megértsd amit leírtam. Így viszont mivel fogalmad sincs miről beszélgetünk, itt abba is fejezhetjük a társalgást!”
 • 63. machers 2011. június 12. 15:15
  „62. Sagittarius 2011.06.12. 13:55
  A mi családunkban nem szokás egymás parasztozása. Lehet, hogy nálatok ez a bevett gyakorlat, de ez nem jelenti azt, hogy ez mindenhol így van. Ezen véleményed alapján te azért elég nagy gyalog vagy!
  Szerinted én miért vagyok fáziskésésben a fidesszel szemben? Ha egy pár szóval kifejtenéd, hogy mit értesz az én "teljes mocskos harci repertoáromon", akkor tudnánk érdemben beszélgetni. Így fogalmam sincs mire gondolsz.”
 • 62. Sagittarius 2011. június 12. 13:55
  „61. machers 2011.06.12. 12:48

  Látszik, hogy "nagy" sakkjátékos lehetsz, mert az általad nevezett bábu nem sakkbábu. Nálunk azt gyalognak nevezik! Nálatok a családon belül egymás becézésére használt jelzőket nem itt kellene közre adnod!

  Amúgy pedig hatalmas fáziskésésben vagytok a Fidesszel szemben! Az elmúl 8 év tökéletesen jó volt arra, hogy a teljes mocskos harci repertoárotokat bemutassátok. Az összes létező komcsi-libcsi lapot kiterítettétek. Mivel pedig totálisan egysíkúak vagytok, képtelenek a megújulásra, vagy új dolgok kitalálására, egyszerűen nálatok kiismerhetőbb dolog nincs e világon!! Jó előre minden válaszreakciótokra, és még annak a válaszára is fel lehet készülni!!!! Az sem baj ha mostantól ezt tudjátok, hiszen úgy is képtelenek vagytok toszorodottságotokban bármilyen ellenreakcióra!”
 • 61. machers 2011. június 12. 12:48
  „60. Sagittarius 2011.06.12. 12:01
  Tetszik az Orbán és a sakk párhuzamod! Ebben a játszmában viszont ő a paraszt. A műveltsége, tettei, szándékai miatt.”
 • 60. Sagittarius 2011. június 12. 12:01
  „59. gjozsi88 2011.06.12. 11:46
  "Orbán mindent megtett, hogy frontokat nyisson,..."

  Nem szabadna, de neked súgok valamit így 4 fül közt. Mivel Ti tökéletesen kiszámíthatók vagytok, hiszen ösi komcsi forgatókönyvek alápján végzitek áldástalan tevékenységetek, azt gondolod, hogy Viktor nem vette számításba a különféle frontok nyitásánál a várható reakciótokat, és majd az arra adandó válszt, netovább az arra érkező válaszotokra adandó válaszát! Tudod, van egy olyan sport, hogy SAKK??? Naív vagy! :-)))

  58. gjozsi88 2011.06.12. 11:45
  "Ha sokan lesznek, lesz hitelesség is!!!!"

  Ha!!!! - vagy inkább Hahahahahahahaaaa...”
 • 59. gjozsi88 2011. június 12. 11:46
  „még annyit.

  Az MSZP alatt Gaskó és a BKV-s Nemes mindent megtett, hogy legyen sztrájk.......persze néhány embert meg tudtak hülyíteni, még gondolatokért is sztrájkoltak!
  A fidesz ellen akkora bázist toltak a szakszervezetek mögé, hogy több tizezren voltak legutóbb március 15-én is!
  Pedig akkor még töredéke megszorítást nem tudtuk....azóta tovább nött a tiltakozók száma!
  A szakszervezetek a mögöttük lévő bázis nélkül életképtelenek!
  Orbán mindent megtett, hogy frontokat nyisson, ráadásul olyan pökhendi módon, hogy nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel igy érdekképviseletük érdekében kénytelenek több lépcsőt átugrani! A szocik egyeztettek, megegyeztek a szakszervezetekkel!
  A 8 évben 75 OÉT ülés volt akkor.....az elmúlt 1 évben 2 ülés!
  Hát ez az oka a tüntetéseknek, az utcai kiállásnak......ugyanis a korábban működő tárgyalóasztalt a fidesz pökhendi módon kidobta!
  Azaz maga választotta ezt a harcteret!!!”
 • 58. gjozsi88 2011. június 12. 11:45
  „sagittarius!
  Látom a március 15. i ünnepségen a fizetett tapsolókat hallgattad!
  Pedig egy másik helyszinen több tizezer ember tiltakozott, sokkal többen, mint fideszes tapsolók.....! Ez a hitelesség fokmérője!!!!
  Főként annak függvényébe, hogy a korábbi Gaskó, Nemes úrak fidesz egyeztetés után néhány ezer embert tudtak maguk mögött mikor megállították a tömegközlekedést......bázist nem tudtak!
  Most van.....és 16-tól lesz is!
  Ha sokan lesznek, lesz hitelesség is!!!!
  Márpedig sok ember érdeke sérült.....sokan lesznek!!!!”
 • 57. Sagittarius 2011. június 12. 11:39
  „Jozsó!

  Egyetlen dologra reagálnék, és ez az általad említett "szakszervezeti vezetők hitelessége" szókapcsolat. Ez tudod olyan mint a "Jóisten", vagy a "zigán kultúra". Sokan beszélnek róla, de még soha senki nem látta! Ebből kifolyólag nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy nem is létezik! El sem tudom képzelni, hogy hol éltél te eddig, ahol hiteles szakszervezeti vezetőkkel sikerült találkoznod.”
 • 56. gjozsi88 2011. június 12. 10:20
  „jav!
  Természetesen Szakszervezeti vezetőkről beszéltünk!
  még annyit?
  A Gaskó-aki most megpróbál egy gittegyletet egy ejtőernyös szakszervezeti tömörülést létrehozni, azzal magához ragadni az irányítást- leseperték a szakszervezetisek, mert nem tud hitelességet felmutatni, főként azok után, hogy korábban lepaktált Orbánnal!!!!”
 • 55. gjozsi88 2011. június 12. 10:17
  „Sagittarius!
  A szoci vezetők életképtelenek lennének a mögöttük álló társadalmi bázis a dolgozók nélkül!
  Nézd meg ,hogy a fidesz seggét nyaló Gaskó semmit nem ért el a gördülő sztrájkjával, mert csak néhányan támogatták!
  A szakszervezeti vezetők március 15-én több tizezer embert tudtak összeszedni, pedig akkor még töredéke megszorításról sem volt szó, mint most!
  Ez a tömeg már csak gyarapodhat, annyi frontot nyitott Orbánod......!”
 • 54. AntiFricc 2011. június 11. 21:23
  „moderálva”
 • 53. Sagittarius 2011. június 11. 19:45
  „moderálva off”
 • 52. eheh 2011. június 11. 18:32
  „moderálva”
 • 51. Sagittarius 2011. június 11. 17:11
  „46. AHA 2011.06.11. 14:10
  "Nem jobbikos ez egy rohadék komcsi semmi más."

  Persze hogy igazad van, de a helyzet pontosan a következő. Ő az a kategória aki elpártolt a komcsiktól de a Fideszgyűlölete és a vulgáris agresszív jellemvonásai megmaradtak. Így csak egyetlen hely van ahova csapódhatott az a Jobbik. Természetesen ő soha nem lesz jobb oldali felfogású és érzelmű, (hiszen Szolzsenyicin már csodásan leírta miféle a komcsi ember) halovány gőze sincs arról mi fán terem a jobboldaliság. Csekély értelmével 1-et tud, útálja és mérhetetlen arroganciával támadja azokat akiket egész életében szidalmazott, mert a főnökei anno azt mondták neki. Azt már nem tudja feldolgozni, hogy jelenleg más köpönyeg van már rajta, és ahhoz mérten kellene ideológiát is váltania. Neeeem, kutyából soha nem lesz szalonna, és legnagyobb sajnálatomra a Jobbik vesztét ezek fogják okozni!
  Radikális jobboldali lévén (nem Jobbikos) tudom a dolgom, és kizárólag indokolt esetben ostorozom a Jobbikot, de az ilyen és hasonló egyének néha kihozzák belőlem a maximumot! Bocs!”
70 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

POSZT - Törőcsik Mari kapja a Színházi Kritikusok Céhének első életműdíját

Törőcsik Mari, a nemzet színésze kapja elsőként azt az életműdíjat, amelyet a Színházi Kritikusok… Tovább olvasom