Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vírusvita hazánk és Anglia között

Brüsszeli álláspont szerint hiába nagyon hasonló a magyarországi és az angliai madárinfluenza-vírus, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kapcsolat van az esetek között. Korábban egy brit szakértő azt mondta: teljesen biztosnak tartja, hogy hazánkból került a vírus hozzájuk. Magyar álláspont szerint viszont ez nem bizonyítható, sőt, az egyik ottani védett övezetből érkeztek hőkezelt termékek hozzánk.
Hőkezelt pulykatermékek érkeztek Magyarországra a madárinfluenza miatt már zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról – közölte az egyik brit kereskedelmi tévének a magyar főállatorvos-helyettes. Bognár Lajos azt mondta: az elmúlt héten hat teherautó érkezett a védetté nyilvánított brit övezetből Magyarországra. A Bernard Matthews brit baromfi-feldolgozó és -kereskedő társaság Suffolk grófságbeli telepét már az előző héten zárt övezetté nyilvánították, amint kimutatták az ott nevelt pulykaállományban a H5N1 madárinfluenza-vírust.
„ Teljesen bizonyosnak” mondta tegnap egy vezető brit állatkórtani szakértő a Nagy-Britanniában megjelent madárinfluenza-vírus magyarországi eredetét, a brit agrártárca ugyanakkor „biztonságosnak” nevezte azt a hőkezelt, az angliai zárt övezetből exportált brit hússzállítmányt, amelynek Magyarországra érkezéséről a magyar főállatorvos-helyettes számolt be. Colin Butter kijelentette: az Angliában kimutatott vírus molekuláris jellemzői annyira közel esnek a magyarországihoz, hogy az „abszolút biztossá” teszi a magyarországi eredetet. A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) szóvivője hétfőn – reagálva a főállatorvos-helyettes kijelentésére – azt mondta: a hőkezelés rövid úton elpusztítja a madárinfluenza-vírust, vagyis a Magyarországra küldött szállítmány „teljesen biztonságos”.
Hiába nagyon hasonló a nagy-britanniai és a magyarországi madárinfluenza-vírus, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kapcsolat van a két eset között – közölte hétfői brüsszeli sajtóértekezletén az illetékes EU-biztos, az egészségügyi kérdésekért felelős Markosz Kiprianu szóvivője. Philip Tod rámutatott, hogy hasonló vírustörzseket találtak korábban Európában másutt is.
Úgy vélte: lehet, hogy soha nem sikerül majd pontosan megállapítani, honnan érkezett brit területre az ott madárinfluenzát okozó vírus, mert nehéz kideríteni, hogy azt vadmadarak vagy fertőzött hús okozta-e.
Nem meglepő, hogy a Magyarországon és az Angliában megtalált madárinfluenza vírusa nagyfokú hasonlóságot mutat egymással – mondta Süth Miklós magyar főállatorvos, reagálva a brit állat-egészségügyi intézet szakértőjének azon véleményére, miszerint bizonyos benne, hogy az Angliában megjelent madárinfluenza-vírus magyarországi eredetű. A magyar főállat- orvos emlékeztetett arra, hogy a weybridge-i referencialaboratóriumból Magyarországra is többször érkezett olyan szakvélemény, miszerint a Magyarországon megtalált madárinfluenza-vírus nagyfokú hasonlóságot mutatott több nyugat-európai betegséggócban a vadmadarakban azonosított vírussal (példaként említett egy Skóciában, illetve Svédországban megtalált kórokozóval). Süth Miklós ugyanakkor utalt arra, ha az angol és a magyar kórokozó között az azonosság mégis rendkívül nagyfokú, akkor arra kell választ találni, hogy az miként is lehetséges.
A magyar főállatorvos kevéssé tartja valószínűnek, hogy Magyarországról származna az a kórokozó, amely Angliában fertőzött, mivel a cégnek, amelynek angol kapcsolatai vannak – azaz a SáGának –, a Dunától nyugatra helyezkednek el az állattartó telepei, míg Magyarországon a madárinfluenza által okozott gondok a Dunától keletre vannak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos buzdítás

Nehéz szavakat találni annak a húsztagú győri szurkolótábornak a dicséretére, amelyik a… Tovább olvasom