Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kisebb károkat okozott a földmozgás

Kisebb károkat okozott Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében a teg- napi földrengés, amelynek epicent- ruma Ukrajnában volt. A régióban 35 épület rongálódott meg.
Az ukrán határhoz közeli beregi és szatmári körzet több településéről érkezett kárbejelentés, épületek falai repedtek meg a földmozgás következtében. A károk összegéről a helyreállítás után lesz majd csak végleges adat. Nyolc szabolcsi településen tanítási szünetet rendeltek el iskolákban és óvodákban, hogy megnyugtassák a megriadt gyermekeket.
Az ukrajnai földrengést a katasztrófavédelmi szervezet összesítése szerint 89 szabolcsi településen érezték. Az épületek falainak repedezései mellett kilengtek a csillárok, megmozdultak a függönyök, szekrények, ágyak, s rezegtek a cserépbe ültetett virágok levelei a házakban.
Pernyák Sándor katasztrófavédelmi igazgató szerint több szatmár-beregi településen alaptalan rémhírek terjednek, amelyek nagyobb erősségű utórengésekről szólnak. Az ezredes hangsúlyozta: a főrengéshez képest az utórengések mindig gyengébbek, nem pedig – mint azt egyesek állítják – erősebbek. Hozzátette: a csütörtöki ukrajnai földrengés a Richter-skála szerint 4,5 magnitúdójú, erősségű volt.
A távirati irodának sikerült megszólaltatnia egy olyan helyi lakost, aki Sárospatakon, a saját lakásában élte át az eseményeket.
– Reggelizés közben, negyed kilenckor, Sárospatak belvárosának egyik lakásában tapasztaltam a föld mozgását – mondta Bódisz Attila. – Pár másodperc múlva aztán észrevettem, hogy mozog a csillár, a szobában pedig ide-oda billeg a számítógép monitorja. Nem esett le semmi, de már tudtam, hogy a föld mozgott. (mti)

Száz kisebb rengés évente

A Szeizmológiai Obszervatórium Magyarországon évente 100–120 kisebb (2,5-ös erősség alatti), sokszor nem is érezhető földrengést regisztrál. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5–3 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. A jelentősebb károkat okozó rengés 15–20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó 5,5–6-os magnitúdójú földrengés 40–50 éves intervallumban pattan ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom