Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

„ Értetlen ” gólyák

Gyirmót, mely éppen gólyái miatt van régóta rajta a szomszédos községbeliek élctábláján, most nehéz feladat előtt áll: meg kell értetni gólyáival, hogy új, komfortosabb fészkekre landoljanak. A villanypóznákat ugyanis leszerelik.
A részönkormányzat határozata értelmében a település központja a közeljövőben megszépül. A villanypóznákat leszerelik, a vezetékeket föld alatti kábelban rejtik el, az utca pedig díszburkolatot kap. A tervet ismertető lakossági fórumon azonban Eklics Istvánné óvónő, a Magyar Madártani Egyesület tagja feltette a kérdést: mi lesz a gólyákkal ?
A gyirmóti „ új fészek ” programot az állam – a lakások szerkezetkész állapotba hozataláig – százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásban részesíti. Nincs szükség sem kiemelt kamattámogatású hitel igénybevételére, sőt, még a szocpolért, az áfa-visszatérítésért sem kellene a gólyáknak kelepelniük, mégis nehezen szánják rá magukat a lakóhelyváltásra. Amin ugye éppen egy nagy költözés után nincs is mit csodálni... Márpedig a helyzet erősen úgy fest, hogy rákényszerülnek a lakóhelyváltásra: a részönkormányzat határozatot hozott...

Föld alá rejtik a vezetéket

Gyirmót központja szépülésre „ ítéltetett ” . Az eget csúfító régi, zsúfolt villanypóznákat leszerelik, a vezetékeket föld alatti kábelban rejtik el, az utca pedig díszburkolatot kap. Szép hír, jó hír, örülhetnek neki a helyiek, ám a tervet ismertető lakossági fórumon Eklics Istvánné óvónő, a Magyar Madártani Egyesület tagja feltette a kérdést: mi lesz a gólyákkal ?

Fészkeket fonnak

Egyként mozdultak erre a helybéliek, hiszen csak a főutcán nyolc vagy kilenc lakott fészek ékeskedik, bizonyítva, hogy az itt lakók békés, vendég- és gyerekszerető népek. A részönkormányzattól levelet kelteztek a Fertő – Hanság Nemzeti Park igazgatóságához, engedélyt és segítséget kérve a tavaszi gólyaprogram végrehajtására. Az ügy Pellinger Attila zoológushoz került, aki a korábbi tapasztalatok birtokában meghatározta a tennivalókat. Az önkormányzat útkezelő szervezete megrendelte és felállíttatta az új fészkekhez való póznákat, tetejükre csinos kis kosarakat szereltek, s Téringerné Peimli Piroska, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területi felügyelője éppen ottjártunkkor fonta a gólyákat átcsalogató vesszőkoszorút. Úgy tűnt, maguk az érintettek nem szívesen tartózkodnak a helyszínen, s különösen értetlenkedve szemlélték régi fészkeik eltávolítását. Olyannyira, hogy mindenáron a régi helyére akarták rakni az újat.
– Csak nehogy Strasbourgba menjenek! – sóhajtott föl valaki az utcán szemlélődő helyiek közül.
– Két-három nap alatt rájön, hogy nem költözhet a régi helyére, és akkor elfogadja az újat. Az ösztöne idehajtja, ha érzi, hogy máskülönben nem lesz ideje a költésre – bizakodott Téringerné Peimli Piroska.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a nyertesek!

Lezárult a Kisalföld Online és a Győri Rendezvény- és Fesztiválszervező Iroda közös játéka. A 2-2… Tovább olvasom