Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

99 százalékban átvettük az uniós jogszabályrendszert

, de tíz kérdésben még lépnünk kell. Magyarország jól halad az uniós joganyag átvételével - mondta az Európai Ügyek Hivatalának helyettes vezetője és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem adjunktusa is
Az Európai Bizottság legutóbbi összesítése szerint a 9. helyen állunk, a több mint 2600 irányelvnek 99,32 század százalékát átvettük. Körülbelül tíz kérdés van, amelyben mulasztott az ország, ezért úgynevezett jogsértési eljárást indított az Európai Bizottság. Sok más tagország ellen is folyik ilyen.

- Az Európai Bizottság információkat kér a tagállamtól, és amennyiben nem kap megfelelő biztosítékot, hogy az a közösségi jogot sértő helyzetet felszámolja, akkor az Európai Bírósághoz fordulhat. Ebben semmilyen automatizmus nincs, számtalan diplomáciai, politikai szempont is szerepet játszhat. Egyébként a bíróság meglehetősen nagy számban a tagállamok véleményét fogadja el, de ha a bizottság véleményének helyt ad, és ha a tagállam nem úgy jár el, akkor bírságolhat – mondta Kende Tamás egyetemi tanár.

Magyarországot még csak figyelmeztette a bizottság, tehát az esetek többségében az első lépésnél tartunk. Az egyik kemény kérdés a médiatörvény, ezen belül a kábelszolgáltatók vételkörzetének korlátozása.

- A pártok között van egy politikai egyet nem értés a médiatörvény módosítását illetően – mondta Györkös Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnökhelyettese.

A másik nehéz ügy az, hogy Magyarországnak és még 21 tagországnak kétoldalú légiközlekedési egyezménye van Amerikával. A bizottság elvárja, hogy ezeket bontsák fel és szülessen egységes uniós megállapodás.

- A probléma itt az, hogy az Európai Bizottság még nem is kapott mandátumot egy ilyen légügyi megállapodás kitárgyalására, tehát nem tudja Magyarország azt, hogy egy ilyen megállapodás kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb lenne, mint a jelenlegi, de szinte minden régi tagállam ellen ezek az eljárások elkezdődtek, nem Magyarország lesz a próbanyuszi, ahol ezt a problémát meg kell oldani.

Az eljárás tehát hosszú, kétszeres bírósági ítélet után szabhatnak ki bírságot.

- Ez az esetek kevesebb, mint egy százaléka, tehát én bízom benne, hogy Magyarország ilyen helyzetbe soha nem is fog kerülni.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyet az Üvegtigris 2. című filmre!

Nyerjen két jegyet az "Üvegtigris" című magyar vígjátékra, a győri Lloyd moziba! Tovább olvasom