Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

99,99%-nál a Fidesz zsebében a kétharmad

A szavazatok feldolgozottsága 99,99%, a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján - az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben - a Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak.

A többi 14 országos listát állító párt nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A múlt vasárnap tartott választás után a szavazatoknak csak majdnem 99 százalékát összesítették a szavazatszámláló bizottságok. Minden választókerületben egy szavazókörben nem bontották föl az urnákat, hanem azokat elzárták. Szombaton ezekbe az urnákba keverték bele a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait, és együtt számlálták össze a szavazatokat, majd megállapították a nem jogerős végeredményt a választókerületekben.

Az utolsóként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületében fejezték be a szavazatok számlálását, az adatokat nem sokkal negyed 12 után hozta nyilvánosságra az NVI.

Az országgyűlés összetétele 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján.
Az országgyűlés összetétele 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján.

A múlt vasárnapi részeredményekhez képest egyetlen egyéni választókerületben sem változott meg a szombati újraszámlálás után a választás eredménye, és az országos listás mandátumkiosztás sem változott.

A nemzetiségi listáknál a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján a kedvezményes mandátumhoz szükséges 22.058 szavazatot egyetlen nemzetiség sem szerezte meg, a legtöbben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájára szavaztak, 11.415-en. Az országos listát állított 13 nemzetiség ugyanakkor szószólót küldhet a parlamentbe.

Azt követően, hogy az szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

Korábban


Nem hozott változást a legszorosabb körzetekben a maradék szavazatok szombati megszámlálása, így szinte biztos, hogy maradnak a múlt vasárnapi eredmények.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek éppen meglesz a kétharmada az új parlamentben is - írja az Origo.

Kevesebb mint egy hétig élhettek a szocialista remények a főváros XVIII. kerületében. A vasárnapi előzetes eredmények alapján MSZP-s Kunhalmi Ágnes mindössze 22 szavazattal volt lemaradva a fideszes Kucsák László mögött.

Nincs változás a többi szoros körzetben sem. Csepelen maradt a baloldali győzelem, a XV. kerületben viszont a Fidesz jelöltje végzett az élen a mostani eredmény szerint is. A VIII. kerületben is azt mutatják az előzetes eredmények, hogy nincs változás, és a fideszes Vas Imre kapta a legtöbb szavazatot.

A vasárnapi állás szerint a Fidesznek 133 mandátuma van, ami épp a kétharmadot jelenti, és nincs változás egyik szoros körzetben sem.

A végleges választási eredményre ugyanakkor még várni kell, mert vannak még olyan körzetek, ahol még számolják a maradék szavazatokat.

Azért most dől el több körzetben is az eredmény, mert mind a 106 választókerületben ki volt jelölve egy szavazókör, ahol nem számolták meg múlt vasárnap a szavazatokat. Ezekhez a megmaradt szavazatokhoz keverték ugyanis hozzá a külképviseletekről hazahozott voksokat és az átjelentkezők szavazólapjait. Ezeket a szavazatokat összesítik és számolják meg szombaton.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön érti az útbaigazító táblák jelzéseit vezetés közben?

Most segítünk, ha önnek is inkább nehézséget okoznak! Mert a táblák célja, hogy rövid idő alatt,… Tovább olvasom