Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

98 százalék adó: csak kétmillió feletti végkielégítésekre

Csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat - közölte Nagy Anna kormányszóvivő pénteken Budapesten újságírókkal.

Nagy Anna példaként kifejtette: ha valaki hárommillió forint végkielégítésre számított, az kétmillió húszezer forintot fog kapni.
A kormányszóvivő példaként az MTI-nek azt mondta, ha valakinek járna hat havi végkielégítés, de az nem éri el a kétmillió forintot, akkor megkapja a neki járó összeget.

Nagy Anna a kivételek között - amelyekre ugyancsak nem vonatkozik a különadó - említette a katonák részére kifizetett leszerelési segélyt, a szabadságmegváltást az adott évre, valamint a jubileumi jutalmakat.
Tájékoztatása szerint a kormányváltás időpontjáig, vagyis az idei év első öt hónapjában csak végkielégítésre több mint egymilliárd forintot fizettek ki.

Az állam a mostani intézkedésekkel legalább kétmilliárd forint megtakarítást remél - mondta a szóvivő.

A törvény visszamenőleges hatályú a tárgyévre vonatkozóan, és a köztulajdonban lévő gazdasági társaságokra is érvényes lenne, így például a BKV-ra - közölte.

A kormány pénteken nyújtotta be azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely különadó kiszabását tenné lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán arról beszélt, a kormány döntött arról, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre.

Olvasóink írták

 • 4. kivagyokén 2010. július 03. 10:53
  „Más néven fog futni. Így nem esik jogszabály hatálya alá. Lásd. az országgyűlési képviselő költségtérítése”
 • 3. FREDDY/S 2010. július 03. 08:47
  „És a kivételek majd erősítik a szigorúnak látszó szabályt, nemde...”
 • 2. lacim6 2010. július 03. 07:00
  „1. hozzászólás Primax Csak ennyi? Ez elég gyenge tőled.”
 • 1. Primax 2010. július 02. 22:06
  „Majd annyival többet fognak adni/kapni, hogy - a kettő milla feletti rész 98 %-os megadóztatása után is - szépen meglegyen a kívánt összeg.
  Mindezt - természetesen - közpénzekből.
  Narancsvilág...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a Kuruc.info-per

Egy végzés szerint nem Novák Előd jegyezte be a Kuruc.info-t, a portálról csak sajtóinformációk alapján tud, írásait szabad felhasználásra küldte el több helyre - így a Kuruc.info-ra is. Tovább olvasom