Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

95 százalékos adó jöhet a hidegétel utalványra

A jelenleg adómentes béren kívüli juttatások zömét jövőre 95,6 százalék adóval terhelné a kormány.
Az összesen csaknem 400 milliárd forint értékű adómentes béren kívüli juttatás (a cafeteria) éves nettó értéke 170 milliárdra fog csökkenni a kormány számításai szerint is. A szolgáltatásokat két csoportra osztanák.

Túlnyomó többségük (például hideg étkezési utalvány, otthoni internethasználat, számítógép-juttatás, önkéntes kölcsönös egészségpénztári és nyugdíjpénztári hozzájárulás) 54 százalék adóval és 27 százalék járulékkal terhelődne. Mivel azonban a járulék az adóval megfejelt összegre kerül rá, a végső közteher 95,6 százalék, vagyis lényegében megduplázódik a juttatás ára.

A VG Online birtokába került kormányzati előterjesztés azzal számol, hogy a majdnem 100 százalékkal adózandó juttatások értéke kevesebb, mind harmadukra, 110 milliárdra zuhannak vissza 2010-ben. A másik, kedvezőbben adózandó szolgáltatások esetében a 32 százalék teherrel együtt a költségvetési bevétel 37,3 százalék lenne, a megmaradó juttatások értéke 117 milliárd. Az előző - februári - cafeteria-adóztatási terv idején a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, Keller László a Független Hírügynökségnek nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e átfogó hatástanulmány a cafeteria megadóztatásának az érintett ágazatokra gyakorolt hatásáról és a várható munkáltatói reakcióról. Ma a jelenlegi államtitkár, Katona Tamás sem tudott ilyet mondani.

A cafeterián belül csak a meleg étkezési utalványokra készítettek - márciusban - ágazati felmérést. A Kopint-Tárki - igaz, ettől eltérő, egy részében még a mostaninál kedvezőbb adókulcsokra készített - vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az étkezési jegyek után várt több, mint 100 milliárd forint helyett legfeljebb 20 milliárd lenne az adóbevétel, ellenben akár 19 ezer ember is elveszíthetné állását a vendéglátóiparban. Most másfélmillió alkalmazott kap hideg, egymillió pedig meleg ételre szóló bónt, összesen 230 milliárd értékben.

Tavalyi felmérés szerint a munkáltatók az adómentes havi 6, illetve 12 ezer forintnak átlagosan több, mint 90 százalékát adják oda. A tavalyi felmérés szerint egyébként az akkor még kisebb összegben adómentes étkezési utalvány 4,6 százalékot tett ki átlagosan a bruttó bérekben. Az is kiderült belőle, hogy a többletforgalom miatti adó- és egyéb bevételek ellensúlyozzák az adómentesség miatti költségvetési bevételkiesést.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Haru 2009. június 03. 19:14
  „54. Igen! Ezt is megcsináltátok!”
 • 55. Zaraki_Kenpachi 2009. május 23. 19:11
  „Ikrob, a gond abból adódik, hogy a kicsikre azt mondják kicsik, a nagyokra, hogy nagyok, és nem veszik észre, hogy pont a kicsik elhalása az, amitől a nagy lassan bár, de biztos elpusztul.

  Mint a gaz a haszonnövényekben. Elszívja a tápanyagot, ha nem foglalkoznak a kiirtásával, hanem inkább magát a haszonnövényt öntözik továbbra is.”
 • 54. Reális 2009. május 23. 12:28
  „Igen, megcsináltátok!”
 • 53. Domestic 2009. május 22. 13:01
  „A rengeteg managert, meg igazgatót, meg bankárt....., most úgy elkeserítettétek, hogy most mi lesz az ő kis havi 6000.- os bónjukkal! Valószínűleg nagyon meg fogják érezni ezt és én aggódom is most, hogy a méltóságosné mivel is fogja tudni kifizetni a kis pincsije konzervjét a TESCO-ban!
  (Én már rég akartam javasolni, hogy: "TÚL JÓL ÉLÜNK, IDELYE VISSZAVENNI A DŐZSÖLÉSBŐL...!)”
 • 52. Ikrob 2009. május 22. 10:04
  „Zaraki, köszi a választ, ezt eddig értem is, mert egyszerű matematika.
  Valószínűleg nem fogalmaztam egyértelműen. A kevesebbet költünk-et úgy értettem, hogy én, mint lakos, kevesebb holmit vezsek a boltban, nem megyek moziba, kevesebb szolgáltatást használok. Lehet hogy rosszul gondolom, de azt hiszem, ha sokan teszik ugyanezt, akkor végeredményben az állami bevételek nemhogy növekednének, hanem csökkenni fognak. A szolgáltatók mehetnek munkanélkülire, ami megint csak a kiadást növeli. A család kikerül a lakásából az utcára, megy segélyért, támogatásért... stb.
  Én ezt így látom, ők nem??”
 • 51. Zaraki_Kenpachi 2009. május 22. 08:04
  „kolom, csak nem a kis kábelbőrüekre gondolsz? :) Nekik kellene visszahozni a gályaszolgálatot :)”
 • 50. tgkv 2009. május 21. 21:22
  „Én ezt nem értem.Mi ebben a trükk?Nem nehéz kitalálni mi lesz erre a munkaadók válasza:étkezési utalvány nem jár,de a fizetést sem emelik az elvett utalvány értékével.Következésképpen: minusz a munkavállalónál, 0% plusz adó az államnál, plusz 6000 a munkaadónál amit valami könyvelési trükkel úgyis kiment az adózás alól.”
 • 49. kolombela 2009. május 21. 20:36
  „Zaraki_Kenpachi 45.-höz
  Teljesen igazad van a bevétel- kiadás dologban. De! Gondolj bele, Magyarországon melyik az a réteg, amelyik csak a segélyekből él. He ezktől megvonnák a segélyt biztos lehetsz benne, hogy fegyveres felkelést szítanának, amit az eszement balliberális politika nem lenne képes leverni. Mi lenne akkor hazánkból?”
 • 48. kolombela 2009. május 21. 20:30
  „Laza 39.-hez.
  Nem azért csinálják, mert gonoszak, hanem azért, mert ezt kapták utasításba azoktól, akiknek érdekük Magyarország tönkretétele.”
 • 47. Muaddib 2009. május 21. 20:04
  „Bocs helyesen offshore”
 • 46. Muaddib 2009. május 21. 20:02
  „Ebben az országban a politikusok ,,tisztelet a kivételnek" mindent szabad, offshort cégek, Kajmán szigeti számlák stb.. a bokrostól a Bajnai-ig mindegyig közönséges bűnöző, aki a közösből lop és az egyre növekvő hiányt, azokon akarja behozni, akiről tudja, hogy úgysem tehet semmit.
  Egy hofi dal jut eszembe Ő, szereti ö nagyon, szereti, csak azt nem szereti, ha más is szereti.”
 • 45. Zaraki_Kenpachi 2009. május 21. 19:59
  „Ikrob, az a baj, hogy a kiadási oldalon nem ahhoz nyúlnak, amihez kellene ( gondolok itt pl segélyek, támogatások, stb. )

  Mert most kb úgy nézünk, hogy van 100 egység bevétel és van 120 egység kiadás. Deficitesek vagyunk, azaz magasabb a kiadás mint a bevétel. Az a baj, hogy itt főleg a bevételi oldalt akarnák növelni változatlan kiadás mellett, azaz 150 egység bevétel, mondjuk 115 egység kiadásra.

  Ha úgy gondolkodna az összes politikus, hogy három fő kényes témát : saját juttatások, rokkantnyugdíjak rendszere, segélyek rendszere, megpiszkálják, akkor elérhető lenne, hogy ha a bevételeket nem növelik, hanem hagyják 100-on, akkor lecsökkenthető akár 80 egységre a kiadás, így máris átbillen a mérleg és megtakarítás képződik, amiből csökkenthető a bevétel.

  Csak az a baj, hogy amíg a kiadási oldalon szabadon hagyják a csapot, akkor egyre több bevétel kell ahhoz, hogy a fokozódó hiányt mérsékelni lehessen.”
 • 44. Imcsi 2009. május 21. 17:05
  „Ne kicsinyeskedjünk itt 95 %-kal, legyen kerek 100 ! Az az 5 már nem oszt, nem szoroz!”
 • 43. Ikrob 2009. május 21. 15:07
  „És akkor még van pofájuk azt mondani, hogy nem akarnak elvenni a családoktól. Tényleg ennyire hülyének néznek mindenkit?? Gáz és távhő támogatás megvonása, ingatlanadó, bérek befagyasztása, 13. havi és most már a plusz juttatások megvonása is... Táppénz 70 %-ról 60-ra, gyed 3 évről 2-re...
  Képviselőink meg felveszik a nagy pénzeket jogosulatlanul, és még elszámolni sem akarnak vele... Sorolhatnám még, de nem teszem, mert nagyon ideges leszek.
  De tényleg elmagyarázhatná nekem egy igazi közgazdász, aki ért ehhez, hogy miért lesz jobb attól az országnak, hogy kevesebbet költünk?? Mert ezeknek az intézkedéseknek egyértelműen az a vége...
  Szóval valaki??”
 • 42. Zaraki_Kenpachi 2009. május 21. 14:44
  „Totya, beszúrnám, ha a TV adásoknak, főleg az élőknek lenne linkje”
 • 41. VargaP 2009. május 21. 12:16
  „a cafetéria ezen része élt ennyit, többet nem fog. Nem gondolják komolyan, hogy az a cégvezető aki eddig 6000 Ft hidegélelemezésre fordíthetó utalványt adott, 11736 forintot fog költeni. Ennek így lesz vége, meg a forgalom, a boltok bevételei ennyivel csökkenni fognak. Ja Ők már számoltak, és ezért lesz 25% az áfa, hogy az így kiesett bevételt pótoltják, az államkasszába, hogy nekik még mindíg maradjon mit osztani. Bokros Elvtárs erre varrjon gombot, és Oszkó, Bajnai Urakkal együtt a számízásaikat is tegyék nyilvánossá, vagy azt hiszik, hogy itt "lenn" csak hülyék vannk? Tájékoztatom Önöket, hogy nem így van.”
 • 40. igazságmondó 2009. május 21. 11:58
  „Ha az igaz,akkor jövőre már nem csak fizetésemelést(idén sem kaptam),de buszbérletet és étkezési utalványt sem fogok a munkámtatótól kapni.
  Hajra Magyarorszag !”
 • 39. LAZA 2009. május 21. 10:55
  „Volt mszp szavazóként csak töröm a fejemet:Miért is csinálják?
  Ennyire azért nem lehetnek idióták?
  Miért eszik meg az arany tojást tojó tyúkokat?
  Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni,hogy valaki rájöjjön:ezek az intézkedések kifejezetten az ország kárára lesznek.Ezek nem,hogy plusz adó bevételeket nem hoznak hanem még nagyobb kiadásokba verik a költségvetést.
  Pl. az üdülési csekkek megadóztatása.Talán az egyetlen sikertörténete a ballib kormányzásnak.
  Jelentősen fellendült a belföldi turizmus.Olyanok is kihasztnálhatták az előnyeit akiknek egyébként nem telett volna soha egy rendes üdülésre!
  Nem tudok mást mondani mint azt,hogy Gonoszok, mert ezt is sajnálják a szegény rétegektől akiknek jó része sajnos a ballib kormányzás eredménye képpen került sanyaru helyzetben!
  Aztán most is hazudnak megint jönnek a sok száz milliós plakátokkal(erre bezzeg telik)és ismét be akarják csapni az embereket!Szőrnyü!
  A pécsi után következik az ujabb zakó!”
 • 38. Totya 2009. május 21. 09:54
  „Nincs már sok hátra nektek és mehettek szemétdombozni meg k** országozni egy másik országba, ha nem tetszik majd amit a másik oldal csinál!”
 • 37. AHA. 2009. május 21. 09:52
  „extradagadt
  Igazad van, ebben az országban úgy van minden jól ahogy van, és szavazzunk ismét a komcsikra!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes iratokat hagyott a helyszínen egy rabló

Megkötözte és megverte áldozatát saját lakásában két rabló szerdán egy fővárosi lakásban. Zsákmányt… Tovább olvasom