Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

95 év hírei és hirdetései

A felszabadult szilveszteri vidámság csak 1990-ben, a rendszerváltással jött el a napilapokban – mutatja a 95 éves Délmagyarország tükre. Addig operett és dráma váltakozik, belső oldalon eldugott hír a szilveszter esti műsor és az újévi jó kívánság: B. ú. é. k.
„Újra egy határvonal, mely után majdnem az következik, ami előtte volt... Szilveszterkor búcsúzkodunk, amúgy magyarosan: sírva-vigadva..." – vallja 1912-ben az év utolsó napjáról a Délmagyarországban a Szegedi kalendárium szerzője.
A szerkesztők a helyi programok között szerepeltetik, hogy a Városi Színház „este félhét órai kezdettel, mérsékelt helyárakkal" várja a közönséget. „Szilveszterest az Otthonban, a Lloydban és a Katolikus körben" – utal a nap különlegességére egy eldugott hírecske.

Eredményekben gazdag évre tekint vissza és reményekben dús újesztendő előtt áll a német haderő – ez az 1942. év utolsó napján, december 31-én megjelent Délmagyarország címlapján a háborúról szóló jelentés eszenciája. „Kacagással fejezzük be az ó-esztendőt és nevetéssel kezdjük az új évet!" – szólítja vidámságra a szegedieket a Korzó Mozi hirdetése.

„A Szegedi Színház elsőrendű tagjai felléptével színrekerülnek" villámtréfák, bohózatok, duettek és magánszámok... Kitűnő ételek és italok. Feketekávét tiszta babkávéból szolgálok ki. Belépő nincsen. Rendes árak." Budapestről azt jelentik, hogy „a közellátási miniszter január 1-jére eső pénteki napra a hústalan napot felfüggesztette."

„A Magyar Dolgozók Pártja Szegedi Pártbizottsága boldog új évet kíván párttagjainak, a sztahanovista munkásoknak és élmunkásoknak, az üzemek dolgozóinak, dolgozó parasztságunknak, néphez hű értelmiségieinknek..." – áll a Délmagyarország helyi híreinek élén 1950. december 31-én. „Méltó eseménnyel zárult Szegeden az 1950-es esztendő: a Lenin-Sztálin szobor felavatásával. Az ő szellemükben, az ő iránymutatásukkal indulunk az új 1951-es esztendőbe, újabb sikerek, népünk újabb győzelmei, a még boldogabb élet felé."

Egy csomó virsli a címlapfotón, alatta a hírecske: 250 mázsa virslit és 65 mázsa hot dog kolbászt készítettek az ünnepekre a Szegedi Szalámigyár és Húskombinát dolgozói. Lapunk 1980. december 31-i számának pozitív infói között olvasható, hogy több mint 10 ezer külföldi turista búcsúztatja hazánkban az 1980-as esztendőt. A Zenés Színházban délután 3-tól Szilveszteri műsor várja a bút feledni vágyókat, a tévében 20 órakor kezdődik a vidámkodás: Hol colt, hol nem colt címmel, aztán Alfonshow, majd Hofi műsora: Tiszta őrültek háza.

„...Pihenő nincs, tán csak egy röpke koccintás, és rohanunk újabb gyötrődéseink felé..." – lát jövőbe a „Kékfejű" lapunk 1990. december 30-i a Parlament malaca című hírfejének fogalmazója. Vidámkodó, karikatúrákkal tűzdelt Az év embere és eseménye összeállításunk. 24 órakor látható és hallható a Himnusz, mindannyiunk nem csupán óévbúcsúztató és újév köszöntő fohásza: „Isten, áldd meg a magyart..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc drogkereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

Hat férfit és két nőt ítéltek halálra drogkereskedelem miatt Vietnamban. A dél-ázsiai országban idén… Tovább olvasom