Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

8 milliárddal több jutott a kórházi étkeztetésre

8 milliárd forintot kaptak a kórházi étkeztetés javítására a fekvőbeteg-ellátó intézmények 2008-ban, ami 47 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban erre a célra költhettek - válaszolt az Egészségügyi Minisztérium a Független Hírügynökség kérdésére. A válaszokból az is kiderül: júliustól már élesben ellenőrzik az orvosok gyógyszerfelírási szokásait, és ha szükséges továbbképzésre kötelezik őket.

A Független Hírügynökség több kérdést is feltett a szaktárcának. A válaszból kiderül: 2009-ben is megkapják az intézmények ugyanazt a pénzt az étkeztetés színvonalának javítására, mint tavaly. A gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló korábban "korbácsrendeletként" emlegetett kormányrendelet már tavaly novemberben hatályba lépett. Ennek alapján a miniszter közzétette azokat a szempontokat, amelyeket a gyógyszerfelírásnál figyelembe kell vennie az orvosoknak.

A kormányrendeletet a 2009. március 31-ét követően kiváltott vényekre érvényes, és július 1-je után már az ellenőrzésen fennakadt orvsokat akár továbbképzésre is küldhetik. A szaktárca egyelőre nem tervezi kiírni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói posztjára a pályázatot - válaszolt a szaktárca arra a kérdésre, hogy a tavalyi eredménytelen pályázat után mikor teszik közzé az újat.

A minisztérium azzal indokolta a pélyázat elhalasztását, hogy most az OEP átalakítása zajlik, hiszen a tavaly elfogadott törvény értelmében létre kell hozni a 7 regionális egészségbiztosítási pénztárat (REP). Ezek vezetőit pályázattal választják majd ki, amelyet 2009. első félévében az OEP főigazgatója írja ki. Az átalakítás nem jelent létszámleépítést, mivel REP-eken kívül az eddigi megyei pénztárak is megmaradnak, a megszokott helyükön megyei kirendeltségként működnek tovább. Sőt, az eddigi ügyfélszolgálatok mellé további kistérségi ügyfélszolgálatokat hoznak létre.

Olvasóink írták

  • 1. éaa 2009. január 17. 08:31
    „"8 milliárddal több jutott a kórházi étkeztetésre" és milyen finom is a sötétbarna, hideg tökfőzelék a műanyag herendiben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a kormány hitelekért kuncsorog

Orbán Viktor szerint az idei európai parlamenti választások tétje, hogy a választók küzdőképes… Tovább olvasom