Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

8,95 százalékra emelkedett a fogyasztói infláció

Minden valószínűség szerint "csúnya" lesz a februári inflációs adat, amelyet kedden publikál a KSH. Az év második hónapjában ugyanis 8,95 százalékra emelkedett a fogyasztói infláció, ami árnyalatnyival magasabb érték, mint a legutóbbi Reuters-felmérés eredménye, amelynek átlaga februárra 8,71 százalék volt.
A prognózisok széles skálán, 8,4 és 9,3 százalék között szóródnak. Nagy talány ugyanis, hogy a januárban ismertté vált központi árváltozások milyen mértékben és ütemben jelennek meg az inflációs adatban. Februárban a regulált árak közül a többe kerülő vezetékes gáz önmagában 0,4 százalékkal húzza feljebb az árindexet - véli Németh Dávid, az ING szakértője. Drágult a távolsági közlekedés, a jövedéki termékek közül főként a tömény italok kerültek többe, míg a készletek lassú kifutása miatt az áremelkedés hatása egyelőre késik a dohánytermékeknél. Ráadásul most az emelkedés irányába hat a benzinár is, míg az élelmiszerek egyelőre nem okoznak bajt. Németh szerint a fogyasztói árindex februárban tetőzött, márciusra 0,1-0,2 százalékpontos apadást vár, május-júniusra pedig elérhető a 8 százalék is.

Akár 9,1 százalék is lehet a februári adat - véli Samu János, a Concorde elemzője, aki szerint a vizitdíj, valamint a távfűtés drágulásának a számlákban való megjelenése is felfelé húzza az indexet. Véleménye szerint a február még nem a csúcs: márciusra 9,2 százalékos inflációt, majd a következő hónapokban nagyon lassú csökkenést vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol magyarként is jó buszsofőrnek lenni

Nem is olyan régen röppent fel a hír, hogy Angliában magyarként is megéri buszsofőrnek lenni.… Tovább olvasom