Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

861 centiméteres vízállással tetőzött a Duna

Szerdán kevéssel éjfél után 861 centiméteres vízállással, tetőzött a Duna Budapestnél, a gátak jól bírják a terhelést. Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Szerdán kevéssel éjfél után 861 centiméteres vízállással, tetőzött a Duna Budapestnél, a gátak jól bírják a terhelést. A szakemberek csütörtök reggelre mintegy tíz centiméteres apadást várnak, és azzal számolnak, hogy az áradó Duna valószínűleg a jövő hét második felére húzódik vissza a rakpart szintjére. A legrosszabb a helyzet továbbra is Szentendrén, itt a katonák még éjszaka is homokzsákokkal erősítették a töltést. Ugyan sikerült megfogniuk a vizet, de a következő két-három nap még kritikus lehet, mert a folyó csak lassan apad, és ezért átázhat a gát. Ha itt áttörne a víz, akkor a 11-es utat is elárasztaná. A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 kilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár.

Eddig 549 embert kellett kitelepíteni az ár- és belvíz miatt, többségüket a Dunakanyar környéki településekről költöztették ki. A Dunán elrendelték a hajózási tilalmat, a folyó áradó szakasza fölött pedig légtérkorlátozást vezettek be. A szakemberek elhúzódó védekezésre számítanak. A víz egyetlen települést zárt el, Kisorosziba csak helikopterrel lehet bejutni.

Készültségi riadó van a Duna teljes romániai szakaszán, ahol több mint száz települést fenyeget az ár. Az Elba tetőzött a németországi szász városokban, a csehországi szakaszon a 120 ezres Usti nad Labem jelentős része víz alatt van. Több faluban nincs áram, az utakat víz borítja, az elmúlt két napban 10 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Csehországban egyelőre nem okoz további gondot a Morva, de osztrák szakaszán már két gátat is átszakított. Ausztriában a megáradt Dürre Agerből egy másfél éves kisfiú holttestét emelték ki. A kisgyereket játék közben sodorta el az ár.

Az eddig mért vízállásadatok közül a legnagyobbat - 848 centimétert - 2002-ben mérték Budapesten, ezt a szintet a Duna a fővárosi szakaszán hétfőn 15 órakor érte el. Százhúsz éve nem volt ilyen magas a vízállás a folyón. Török Tamás, a Buda-Észak árvízvédelmi szakasz védelemvezetője ugyanakor azt mondta, a védekezés szempontjából nincs jelentősége, hogy hány centiméter a vízállás, "ez mindössze történelmi adatként lehet érdekes".

A Római-parton volt a legkritikusabb a helyzet

A szakember szerint a gátak és az árvízi kapuk jól bírják a terhelést, nagyobb szivárgások a legkritikusabbnak helyen, a Római-parton nincsenek. Itt a tetőzéskor mintegy 100 ember dolgozott. A III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparton a hosszan tartó tetőzés idején intenzíven folyik az árvízi védekezés. A feltörő buzgárokat 48 fiatal önkéntes és a Fővárosi Csatornázási Művek 18 szakembere, illetve polgári védelmi alkalmazottak és az Alterra cég munkatársai munkagépekkel és homokzsákokkal próbálják meg körülbástyázni. A gátak oldalán vízszivárgásokat észleltek, de hosszan tartó árhullámnál ez minden gáttestnél előfordul, gátszakadástól pedig nem kell tartani, mert a kiépített mű erős. A szakember úgy véli, az ár levonulásáig és a 861 centiméteres vízszint 750 centiméterre történő visszahúzódásáig a fokozott készültséget fenn kell tartani. Addig megerősített járőrszolgálat figyeli az árvízi jelenségeket, a szakemberek pedig ellennyomó medencék építésével gátolják meg a buzgárok intenzív működését. A védekezésben részt vevők számára az éjszaka folyamán a Máltai Szeretetszolgálat folyamatosan biztosítja a védőitalt.

Zsákokkal védekeznek a szentendrei HÉV vonalán

A Duna fővárosi tetőzésének időszakában a szentendrei HÉV vonalán a BKV szakemberei töltésmegerősítést végeznek több szakaszon. A Tímár utcánál a vasúti sínek mellett folyamatos váltással dolgoznak az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal. Intenzív védekezés folyik a Batthyány téren is, magasítják az aluljárók körül korábban homokzsákokból kialakított védelmi vonalat, hogy a feltörő víz ne juthasson le az aluljáróba. A III. kerületi Búza utcánál a víz a csatornákból feltört az úttestre, és mintegy 15 centiméter magasságban beborítja az utat, ezért több szakaszon egy sávra szűkítették a közlekedést. Aquincumnál szintén vízátfolyások keletkeztek az utakon.

A Margitszigeten nincs különösebb veszélyhelyzet

A Duna tetőzésével nem alakult ki különösebb veszélyhelyzet a Margitsziget területén, az 5,6 kilométer hosszon ki épített védművekben semmilyen probléma nem volt az éjszaka folyamán. A Grand Hotel déli részénél mintegy száz méter hosszban kellett homokzsákokból terelőgátat építeni az éjszaka folyamán, hogy az átszivárgó belvizet elvezessék - mondta el védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok. Habuda László alezredes beszámolt arról is, hogy éjjel a hivatásos szervek állományából 135 fő vett részt védekezési munkálatokban, a sziget területén pedig 24 órás járőrszolgálattal figyelték a 9 méteres vízmagasságig védő gátak szivárgását és a sziget területén kialakult buzgárok működését. Budapesten és környékén a rendkívül magas árhullám miatt 2000 fogyasztónál kikapcsolta az áramot az Elektromos Művek, a part melletti transzformátorok ugyanis életveszélyesek lehetnek. Még nem tudni, hogy mikor tudják visszakapcsolni az áramot.

A Duna Budapest alatti szakaszán egyelőre nincs nagy gond

Lórévnél jelenleg 730 centiméter magas a vízszint és óránként 2 centit emelkedik. Tass és Baja között már harmadfokú a készültség. Bátánál 250, Paksnál 6 házat veszélyeztet a víz. A Paksi Atomerőmű viszont biztonságban van, mert a gátja két méterrel magasabb az eddig mért legnagyobb vízszintnél.

Lassan, de árad a Bodrog is

A folyó már a parti házakat veszélyezteti Borsod megyei Sárospatakon. Az árvíz miatt egy családot ki kellett telepíteni, őket a város egyik kollégiumában helyezték el. Sárospatakon még legalább egy tucat lakóházat fenyeget az ár. A Hernádon, a Taktán, a Szamoson és a Krasznán másodfokú a készültség. Az előrejelzések szerint a hét második felében jelentős mennyiségű csapadék várható a térségben, ez újabb árhullámot okozhat.

Elhúzódó, legalább 3-4 napos védekezés várható

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, hogy a Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek. Beszámolt arról is, hogy szerdára virradóra 549-re nőtt az előző napi 516-ról az elmúlt hetekben az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Többségüket Pest megyében kellett kitelepíteni. Az új kitelepítettek között 36-an Pest megyeiek. Eddig összesen 65 település 103 ingatlanáról kellett embereket kitelepíteni, a veszélyben lévő épületek száma mintegy 12 ezer - mondta Dobson Tibor. A védekezésben mintegy 25 ezren vesznek részt, hivatalos szervek állománya és civil önkéntesek megközelítőleg fele-fele arányban.

Rendkívüli intézkedések

A kormány 12 pontos rendkívüli árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet ülése után. Ennek keretében az árvízi védekezésre fordítható költségvetési pénz szükség esetén korlátlanul növelhető. A kormányfő szerint országos szinten a gazdasági, mezőgazdasági károk mértéke biztosan meghaladja majd a tízmilliárd forintot, és esetleg nem éri el a 30 milliárdot, feltéve, hogy sehol sem lesz jelentős gátszakadás. A kormány 300 millió forintos árvízi készpénzalap létrehozásáról is döntött a nehéz helyzetbe kerültek gyors megsegítésére, és 40 milliárd forintos rekonstrukciós hitelprogramot indít az árvízzel érintett gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek megsegítésére. A kormányzat hatezer katonát, ezer hivatásos tűzoltót, ötezer rendőrt rendelt a kárhelyszínekre, és szállító járműveket csoportosítanak át. Összesen 2855 kilométer hosszúságú védvonalon van árvízvédelmi készültség.

Hiller István, az MSZP elnöke arra kérte az országos listát állító pártok vezetőit, hogy aktivistáikat és anyagi eszközeiket most az árvízvédelem támogatására használják. Van olyan párt, amelynek 400 ezer szabad aktivistája van - közölte a politikus, hozzátéve, hogy az MSZP is az árvízi védekezésre kéri aktivistáit. A kormányszóvivő arra kérte Orbán Viktort, ne használja kampánycélokra az árvíz miatt kialakult helyzetet. Batiz András kérését azzal indokolta, hogy Orbán Viktor, a Kossuth rádió Krónikájában pártja választási győzelme esetére újjáépítési garanciát vállalt azokra a területekre, ahol a Duna áradása károkat okoz az embereknek.

Sólyom László támogatását kérte Persányi Miklós vízügyi miniszter ahhoz, hogy az árvízi védekezést az ország egységben, összefogással végezze. Az államfő környezetéből származó értesülések szerint Sólyom egyelőre nem látja szükségét annak, hogy ezt külön kérje. Az államfő egyébként a Dunakanyarban több árvíz sújtotta települést keresett fel.

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor bejelentette, hogy a párt kampányrendezvényeinek jelentős részét lemondták, az így megtakarított pénzt pedig felajánlják az árvízi védekezésre.

A Fidesz vasárnapi nagygyűlésén elindított jótékonysági akciójának célját megváltoztatta, s az összegyűlt 10 millió forintot az áradás elleni küzdelemre ajánlja fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom