Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

750 ezer kínai hal meg évente a környezetszennyezés miatt

A kínai hatóságok nyomására kimaradt a Világbank jelentéséből az a résztanulmány, ami szerint évente 750 ezer kínai hal meg a súlyos légszennyezés és a rossz minőségű ivóvíz miatt - állítja a Financial Times.
A kínai vezetés szerint nem akarták elhallgatni az adatokat, csak óvatosak és jelenleg is dolgoznak a következtetések levonásán.

Nyilvánosságra került egy, a Világbank által Kína számára készített tanulmány, melyből kiderült, évente többszázezer ember hal meg az országban a légszennyezés következtében.

A Financial Times (FT) szerint a Világbank a kínai Állami Környezetvédelmi Hivatalának (SEPA) és a környezetvédelmi minisztérium nyomására hagyta ki jelentéséből "A szennyezés ára Kínában" című részt. A FT szerint Kína azt a térképet is eltávolíttatta, mely részletes kimutatást ad az ország szennyezettségének mértékéről.

A tanulmányból kihagyott rész megállapítja, hogy évi 750 ezer ember hal meg a kínai átlagéletkornál fiatalabban, legfőképp a légszennyezés miatt. Az áldozatok közül 350-400 ezer a légszennyezettség magas szintje, 300 ezren a lakások levegőhiánya, 60 ezren pedig a rossz minőségű ivóvíz miatt vesztik életüket - állítja a Világbank.

Az FT szerint a kínai hatóságok elhallgatják a problémát. A kínai kormány szerint a téma túl kényes ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák, az adatok nyugtalanságot keltenének a lakosság körében.

Guo Xiaomin a SEPA volt munkatársa, a tanulmányt a Világbankkal közösen összeállító kutatócsoport korábbi vezetője elmondta, azért hagyták ki a szennyezésről szóló részt a tanulmányból, mert attól tartottak, nem elég megbízható a kutatási módszer. A Világbank pekingi hivatala tegnap azt állította, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a jelentésen még mindig dolgoznak, és hamarosan nyilvánosan is közlik azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom a vagyongazdálkodási törvényt

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A… Tovább olvasom