Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

700 új tengeri fajt találtak az Antarktisz alatt

A kutatók több mint 700 új tengeri fajt találtak azon tengerekben, melyekről valamikor azt hitték, azok túl barátságtalanok ahhoz, hogy gazdag biodiverzitást - a fajok sokfélesége - tartsanak fenn. Dögevő szivacsok csoportjait, szabadon úszó férgeket, rákféléket és puhatestűeket gyűjtöttek be.
Dr. Katrin Linse tengerbiológus elmondta, valamikor úgy hitték, hogy jellegtelen mélységről van szó, ám valójában egy dinamikus, változatos és biológiailag gazdag környezetet rejt a mély. "Ezen, a tengeri élet hihetetlen kincsestára az első lépés azon komplex kapcsolatok megértése felé, melyek a mély óceánok és a tengeri élet megoszlása közöttt vannak".

A kutatás az Andeep (Antarktisz tengerfenéki mélytengeri biodiverzitás - Antarctic benthic deep-sea biodiversity) projekt része, mely az első átfogó tanulmány az Antarktisz tengeri élővilágáról. A projektet arra tervezték, hogy kitöltse azon "tudás-vákuumot", mely körbeveszi a Déli-óceán mélyebb részeit lakó faunát.

Három kutatóexpedíció során - melyek 2002 és 2005 között zajlottak - egy nemzetközi kutatócsapat több tízezer mintát gyűjtött a Weddel-tengerben, 774 -6348 méteres mélységben. A mintákat különböző környezetekből gyűjtötték be, többek között a kontinentális lejtőről, a mélytengeri síkságról és víz alatti csatornákból. A kutatók rájöttek, hogy a terület hemzseg az életformáktók. Több mint 1000 fajt találtak, ezek nagy része teljesen új a tudomány számára.

Például az ászkafélék 674 faját szúrták ki, ezek nagy része korábban még nem volt dokumentálva. Több mint 200 tengeri féregfajt vizsgáltak meg, 81 teljesen új a tudomány számára. Emellett 76 szivacsfajt is találtak, melyek közül 17-et még nem ismertek korábban.

Angelika Brandt német kutató szerint a Déli-óceán ilyen hatalmas területét még soha nem vizsgálták át. A kutatók gondolták, hogy találhatnak néhány új fajt, de a korábbi vizsgálatok azt sugallták, hogy ilyen délen a mélytengeri diverzitás nem túl változatos, ezért a kutatókat igencsak meglepte a nyüzsgő tengeri élet. Az eredmények segíthetnek felderíteni ezen terület óceáni életének evolúcióját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavették

Brüsszel» Visszavették a Kereszténydemokrata Néppártot (KDNP) az európai… Tovább olvasom