Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

7000 méterig jutott Klein Dávid

A serpák sztrájkja az expedíciót nem érinti, mert Klein Dávid csak az expedíció korai szakaszában vette igénybe serpák szolgálatát.
Hétezer méterig jutott keddi akklimatizációs túrája során Klein Dávid, akit a SPAR Everest Expedíció közlése szerint nem érint a serpák bejelentett sztrájkja.

A hegymászó két nappal ezelőtt elindult az alaptáborból az előretolt alaptáborba. Útközben a köztes táborban aludt egyet, majd hétfőn napközben feljutott 6400 méterre, ahol ismét eltöltött egy éjszakát.

Klein Dávid keddi akklimatizációs túrája sikeres volt, kora délután elérte a 7020 méter magasan fekvő északi nyerget, majd visszaindult az alaptáborba, követve a "climb high, sleep low" (mássz magasra, aludj mélyen) szabályt. Tervei szerint két napig pihen majd az alaptáborban, mielőtt újra elindul, hogy azután már az egyes táborban is eltöltsön egy éjszakát 7000 méteren.

A serpák kedden bejelentett sztrájkja az expedíciót nem érinti, mert Klein Dávid csak az expedíció korai szakaszában vette igénybe serpák szolgálatát. Ők segítettek felállítani az alaptábort, illetve jakokkal felszállítani a felszerelést az előretolt alaptáborba. Innen a hegymászó már saját maga teherhordója lesz, hiszen a fenti táborokba nem kell nagy mennyiségű holmit magával vinnie. És bár Klein Dávid egy nepáli serpával fog együtt mászni, Ang Mingma nem serpa-, hanem mászótárs-minőségben kíséri el, vagyis egyenlően osztoznak meg a terheken és a munkán is.

Lemondtak a nepáli serpa hegyi vezetők minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten. Kedden bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában elpusztult társaik emlékének.

"Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén" - mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt.

Legalább 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, három még eltűntnek számít, de minden bizonnyal ők is halottak. Az egyik vezető, Paszang Serpa is úgy fogalmazott, hogy "16 ember halt meg a hegyen a mászás első napján". "Hogy is tudnánk most fölmenni?" - kérdezte.

A serpák és a nepáli kormányzat között már korábban vita tárgyát képezték a hegyi vezetők juttatásai és munkakörülményei, s a helyzetet tovább élezte a pénteki halálos baleset.

A hegyi vezetők előzőleg azzal fenyegetőztek, hogy véget vetnek a szezonnak, ha a kormány hétfőig nem válaszol követeléseikre, köztük elsősorban az áldozatok hozzátartozóinak nagyobb anyagi támogatására és jobb biztosítási feltételekre.

A nepáli kormány kedden úgy döntött, hogy 50 százalékkal 15 000 dollárra növeli a serpák biztosításának alsó határát, és segélyalapot hoz létre a mászás közben megsebesült hegyi vezetők és a munkájuk során halálos balesetet szenvedett serpák családjainak megsegítésére. Bim Asarija idegenforgalmi miniszter emellett további lépéseket ígért a hasonló tragédiák megelőzésére.

Nepál ezzel teljesíteni látszik a serpák legfontosabb kéréseit, a megnevezett összegek azonban továbbra is alacsonyabbak a követelések mértékénél.

A serpák egyelőre nem kommentálták az idegenforgalmi minisztérium nyilatkozatát.

A világ legmagasabb hegye, a 8848 méteres Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma "veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka. Egy profi, nagy magasságokban dolgozó hegyi vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban - ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

Tapasztalt nyugati hegymászók már kedd délután távoztak az alaptáborból, visszaindultak Katmanduba, s próbálnak majd segíteni a válsághelyzet megoldásában. "Úgy döntöttek, a kártérítés nem az egyetlen kérdés, úgy vélték, le kell záratniuk az Everestet erre az évre, a halottakra emlékezve"
- mondta az AFP-nek Ed Marzec amerikai hegymászó az alaptáborból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nem zárolták a számlákat

A Vasárnapi Hírek korábban azt írta: a hitelező bank a felhalmozott tartozások miatt zárolta a párt… Tovább olvasom