Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

6 milliárdos kártérítés

A Baromfi Terméktanács eddigi adatai szerint a magyar baromfitenyésztőket és -feldolgozókat a madárinfluenza miatt 13–15 milliárd forintos veszteség érte – mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja tegnap sajtótájékoztatón. A szakember közölte: a magyar baromfiágazatot a madárinfluenza miatt leginkább az árveszteség sújtotta, ez tette ki az összveszteség 60 százalékát, ami meghaladja a 7 milliárd forintot.

Az elmúlt napokban Brüsszelben döntés született arról, hogy az unió a madárinfluenza miatt kárt szenvedett tenyésztőket és feldolgozókat részben kártalanítja.
Ez a kártalanítás a károk tényleges felmérését követően történik meg oly módon, hogy a kártalanítás összegének a felét az EU, felét pedig a nemzeti költségvetések finanszírozzák. Bárány László közölte: a magyar baromfiágazatban úgy kalkulálnak, hogy kárenyhítésként összesen mintegy 6 milliárd forintos segítséget kaphatnak az Európai Uniótól és a magyar kormánytól.
Takács László, a terméktanács igazgatója szerint a tenyésztők és a feldolgozók legkedvezőbb esetben júniusban kaphatnak pénzt káruk kompenzálására. A terméktanácsi vezető azonban a pénzhez jutás reá-

lis időpontját szeptemberre tette.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Baromfi Terméktanács az elkövetkező hetekben egy nyilvántartási rendszert vezet be annak érdekében, hogy megtisztítsa az ágazatot a feketegazdaság szereplőitől. A rendszer lényege, hogy csak azok helyezhetnék el a piacon terméküket, amely cégek rendelkeznek a terméktanács által kibocsátott minőségtanúsító emblémával. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom