Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

6,7 százalékos magyar államháztartási deficitre számít a EB

Az Európai Bizottság (EB) jövőre Magyarországon 6,7 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitre számít - derül ki a bizottság őszi makrogazdasági előrejelzéséből. A prognózisban nem szerepel a nyugdíjkorrekció, ezek pedig 1,2-1,4 százalékkal gyarapítják a deficitet.
Az Ismételt hiánytévesztés címet viselő tanulmány szerint a hiány a magyar kormányzati várakozások ellenére idén 6,7 százalékos, 2007-re pedig 6,9 százalékos lenne, azaz stabilan emelkedő tendenciát mutat; ezzel Magyarország a legrosszabbul teljesítő új tagország. A bizottsági jelentés két százalékpontra teszi a sztrádaépítések elszámolásának hatását és egy százalékpontra a bevételek fölül-, illetve a kiadások alultervezéséből adódó eltérést. Az előrejelzés szerint a fiskális deficit növekedésének okai elsősorban a jövő évi költségvetésben rejlenek, mivel nem mutatkoznak benne strukturális reformokra utaló jelek. A bizottság ismét ajánlásokat dolgoz ki a magyar deficit csökkentésére, amit januárban hagy jóvá az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin).

Veres János pénzügyminiszter ugyanakkor teljesíthetőnek tartja a nyugdíjpénztári korrekcióval és vadászgép-elszámolás nélkül 4,7 százalékos, illetve az ezeket már tartalmazó 6,1 százalékos deficitcélt. A miniszter nem ért egyet az uniós előrejelzéssel, szerinte az egyedüli kétséges tétel a Gripen-elszámolás lehet.

Az elemzők nem tartják meglepőnek az uniós jelentést. Suppan Gergely, a Takarékbank munkatársa egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ha az előrejelzés beigazolódik, akkor nem konvergenciáról, hanem divergenciáról lehet beszélni. A Reuters szerint az ország az euró bevezetésének menetrendjét komolyan fenyegető méretű deficit miatt az unió pénzügyi szankcióinak növekvő veszélyével néz szembe. Michal Dybula, a BNP Paribas elemzője jóindulatúnak minősítette az uniós értékelést, mivel szerinte a legrosszabb forgatókönyv esetén jövőre a GDP 7 százalékát is meghaladhatja a magyar hiány. A Dresdner londoni befektetési részlege a nyugdíjköltségek nélkül 7,2 százalékos deficittel számol 2006-ban, és a 2007-es kilátásokat is változatlanul komornak nevezte.

Beszédes az is, hogy a dokumentumot bemutató Joaquín Almunia pénzügyi biztos külön és hosszasan foglalkozott Magyarországgal. A biztos beszélt arról is, hogy a bizottság nem tervezi az uniós támogatások csökkentését, de nem zárta ki ezt a lehetőséget sem. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezzel a büntetéssel még egyetlen esetben sem éltek.

Az EB az EU egészében az idei 1,5 százalékos bővülés után jövőre a gazdaság 2,1 százalékos, 2007-ben 2,4 százalékos növekedésére számít. Közben csökken a munkanélküliség, az infláció 2 százalék körül marad, a tagországok átlagos államháztartási hiánya pedig a közös GDP 2,7 százalékára rúg majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozná az unió a fogyasztói tájékoztatást

Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk. Pontosabban fogalmazva, nem mindig tudjuk, hogy milyen… Tovább olvasom