Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv" végrehajtásával kívánja felszámolni a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket.
Európában a nőknek még mindig nehezebb a dolguk, főként a munkahelyeken – közölte Vladimír ©pidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos. Rámutatott, hogy jelenleg minden harmadik dolgozó nőt csak részmunkaidőben foglalkoztatnak. ©pidla - hétvégén kezdődő törökországi látogatására utalva - kiemelte, hogy bár az európaiaknak támogatniuk kell az esélyegyenlőség megteremtését az EU-n kívül, ám sok még a tennivaló az Unión belül is.

Céljait az EU egy útitervvel kívánja elérni, mely a következő öt évre összesen 21 speciális tevékenységet javasol. A dokumentum a 2006-2010-es időszakra hat prioritást fogalmaz meg: egyenlő gazdasági függetlenség a férfiak és a nők számára; a munka, a magán- és a családi élet jobb összeegyeztethetősége; a nők és a férfiak egyenlő részvételének elősegítése a döntéshozatalban; a nemi bűncselekmények és az emberkereskedelem visszaszorítása; a nemi sztereotípiák letörése a társadalomban; a nemi egyenlőség támogatása az EU-n kívül. Mindegyik célkitűzéshez speciális akciók kötődnek; ezek a női vállalkozók támogatásától kezdve a nemi egyenlőség iskolai tudatosításán keresztül egy olyan hálózat megteremtéséig terjednek, mely a gazdasági és politikai döntéshozatali pozíciókban lévő nőket fogná össze. A tervek között szerepel, hogy jövőre közleményt (kommunikációt) adnak ki a nők és férfiak fizetése között megmutatkozó különbségekről, és 2007-ben, mely az esélyegyenlőség európai éve lesz, kiemelt figyelmet szentelnek a nemi kérdéseknek.

A Bizottság már tavaly döntött a nemek közötti egyenlőség központjának felállításáról, mely a tervek szerint 2007. január 1-jén kezdi meg működését. A javaslatok jóváhagyása esetén az intézet a 2007-2013-ig terjedő periódusban 52,5 millió eurós költségvetés felett diszponálhat. A központ amellett, hogy az európai polgárok körében tudatosítja az esélyegyenlőségi politika fontosságát, összegyűjti, elemzi és nyilvánosságra hozza a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos adatokat, egyúttal segítve ezzel a tagállamok és az európai intézmények munkáját, továbbá új módszertani eszközöket fejleszt ki. A Bizottság egyébként éppen egy évvel ezelőtt, nőnapon jelentette be, hogy a tervei között szerepel egy efféle központ beindítása. Vladimír ©pidla akkor úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha valamelyik új tagállam adna otthont az intézetnek. Az esélyesek között akkor Prága és Ljubljana mellett Budapestet is emlegették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom