Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

'56-os forradalmár és ifjak az utcán

„Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon" – jellemezte Örkény az 1956-os forradalom előtti társadalmi közeget. „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este" – lepleződött le a kiszivárgott Gyurcsány-beszéddel a mai hatalom. Mi az ismét utcán politizáló forradalmárt, a szegedi tüntetés vezérét, és legifjabb résztvevőinek arcát villantjuk föl.
Az 1956-os forradalmár, Fodor Imre újra az utcán politizál. Fotó: Segesvári Csaba
– A villanyszerelőséget is csak Budapestre menekülve szerezhettem meg – sajnálkozik a régmúlt miatt Fodor Imre, akit a honvédségnél ezredesi rangig jutó apja miatt büntetett az új hatalom. A fiatalok között forgolódó munkás jelen volt a Rákosi-rendszerben születő első demokratikus szervezet és annak az 1956-os forradalom kezdetén is fontos szerephez jutó követelései megfogalmazásakor. Aztán a szegedi utcai tüntetéseken ott volt a vörös csillagok leverésekor. A megtorlás idején fekete listára került, a rendszerváltozáskor pedig a munkástanácsok nevet máig őrző szakszervezet vezetőjeként vállalt közszerepet. Az ősz hajú, a munka frontján 43 évig harcoló forradalmár ismét utcára vonult: demonstrált a Parlament előtt, tüntet Szegeden. – Nem kérek abból, hogy az MSZMP fiókszervezete, a KISZ egykori vezetője, a hazugságtól feslett politikai garnitúra oktasson ki demokráciából – közli indítékait. – Tiltakozom a munkavállalókat megnyomorító intézkedések ellen. De más ez a tüntetés, mint az akkori – jelenti ki. – Akkor a diktatúra, most meg a szellemi diktatúra ellen tiltakozom. A kialakult helyzet megoldása Gyurcsány lemondása, szakértői kormány alakítása lehet.

A gyógyszerészből lett népvezér: Péter Árpád. Fotó: Karnok Csaba
– A diákok kezdeményezték a tüntetést Szegeden – teszi helyre a dezinformációt Péter Árpád, aki gyógyszerészként és kívülállóként figyelte eddig a politikát. – Magyarország nem épülhet hazugságra, emellett teszek hitet azzal, hogy elmegyek tüntetni. A politika nem állhat a nemzet fölött. A tisztesség és az igazság iránti igény kerekedett felül bennem, amikor – hallva a gyurcsányi hazugsághoz hasonló agresszív jelszavakat – elmondtam véleményemet az első szegedi tüntetésen. A demonstrációk fő szervezőjének tartanak, bár spontán módon lettem vezető. Fölvállaltam, hogy szavaimmal és tetteimmel is vigyázom a megmozdulás tisztaságát. Addig van feladatom, amíg el nem érjük a célunkat: összegyűlik itt a jobb- és a baloldal, a politikailag semlegesek, de abban egyetértenek, hogy a miniszterelnöknek és kormányának mennie kell, véget kell vetni a politikai és erkölcsi vandalizmusnak. Meggyőződésem, most Magyarországon erkölcsi forradalomnak kell történnie.


Fiatalok az élen

A fiatalok uralják a menetet. A 25 éves Sárdi Éva azt mondja: „Tőlem, istenhívő embertől távol áll az erőszak. Azért álltam a tüntetők közé, mert azt szeretném, ha Gyurcsány távozna, s egy igaz, feddhetetlen, kikezdhetetlen ember vezetné az országot!"
Kállai László egyetemista kijelenti: „Ez a mai Magyarország nem hasonlít arra a hazára, amiben élni szeretnék. Kilátástalannak látom a jövőt, nem tudom, mi a helyes út, a hazugságok miatt nem lehet eligazodni. Gyurcsány nélkül talán még a baloldal is hitelesebb lenne. Változást szeretnék, ezért vagyok itt."  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyezászló és közösségi ház

Ünnepi szentmise keretében holnap délután egy órakor veszi át Vág a megyei önkormányzattól kapott… Tovább olvasom