Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

50 milliós hátralék, 6 kilakoltatás

A lakások mqszaki állapota, a bérlők szociális helyzete,

a lakbértámogatás, az ingatlankezelési elképzelések – ezek érdekelték elsősorban a győri Inszolnál a polgármestert. A tárgyaláson szó volt az önkormányzati gazdasági társaságok holdinggá szervezéséről is.
A győri önkormányzati ingatlankezelés helyzetével ismerkedett a hét elején Borkai Zsolt polgármester. Az Inszol zrt. ügyvezető igazgatójával, Janicsek Tiborral folytatott tárgyaláson szóba került: az ingatlankezelő társaság terjessze a közgyqlés elé lakáspolitikai elképzeléseit. (Mint megtudtuk, erre várhatóan még tavasszal sor kerülhet.) Szó volt arról is, hogy változatlanul napirenden van az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok holdinggá alakítása. Megindult a jogi és szakértői előkészítés, a döntésig azonban még hosszú folyamatot kell végigjárni.

Felújítás helyett más cél

A győri önkormányzat 4880 lakással rendelkezik, ebből csaknem kétezer társasházban van, a többi tisztán városi tulajdonú épületben. Jellemző, hogy a régebbi értékesítések során jobbára a gyengébb mqszaki állapotú házak maradtak az „önkormányzat nyakán” (kivéve az eladási tilalom alatt álló mqemléki épületeket), ezekkel érthetően több a gond is. Sok az olyan épület (főleg Újvárosban), amelyet már nem is érdemes felújítani. Eladásukkal, pontosabban a terület értékesítésével egyrészt „hasznosítható” pénzhez juthat az önkormányzat, másrészt fejlesztési célokat is szolgálhat. Az Inszolnak erre megvannak az elképzelései, amelyek – egyeztetve a főépítésszel – Újváros esetében például szerencsésen egybeesnek a városrész rehabilitációs terveivel.

A kilakoltatás a végső

A polgármester tájékozódott a bérlők szociális helyzetéről is. A már említett 4880 lakásból 1600 bérlő kap lakbértámogatást. Ám még így is ezernél többen vannak, akik nem tudják fizetni a lakbért. (A hátralék 50 millió forint.) Hogy velük mi lesz? Az Inszol próbál megoldást találni, például részletfizetéssel, vagy együttmqködve a szociális osztállyal, akár életviteli tanácsadással. A végső megoldás a kilakoltatás. Tavaly Győrben 6 ilyen eset volt (egy önkényes lakásfoglaló, két hátralék miatt, három pedig jogcím nélküli lakóként). Megoldás a nehéz helyzetben a lakáscserék segítése is. Aki kisebb lakásba költözik, kisebbek a terhei is. Aki pedig képes a nagyobb lakás költségeit vállalni, akkor is jobban jár, ha ki kell fizetnie az előző bérlő tartozását, hiszen értékesebb lakáshoz jut, ha más megoldást találva visszaadja az önkormányzatit...

Lesz harmadik is

Borkai Zsolt megismerkedett az Inszol két saját építésq bérházával (a Kálvária, illetve a Fészek utcában), s ezek kapcsán a romos Kálvária u. 31. szám alatti ingatlan helyén létesítendő újabb épület terveivel. Utóbbinál közérdekq feladatot is ellát az Inszol, hiszen itt valósul meg a környék régen várt új orvosi rendelője is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év az európai egység útján

Hat ország piacának laza kapcsolatrendszeréből fél évszázad alatt huszonhét országot a legtöbb téren… Tovább olvasom