Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

50 milliárd lenne az átfogó drogteszt

Fenntartásokkal, de támogatja a javaslatot a Fidesz. A Jobbik szerint a prevenció és a felderítés fontosabb. A PM szondát fújatna a parlamentben.
Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata - nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője a Kocsis Máté által felvetett átfogó drogtesztről.

Az átlagemberek előtt is jól ismert hagyományos drogtesztek ma a drogpaletta 4-6 százalékát fedi le. Az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát ma semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ennek negativitása nem jelent semmit.

Ám a pozitivitása szintén nem, hiszen ezek a tesztek csak egy nagyon-nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is éppenhogy alkalmasak. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősíteni egy másodlagos speciális vizsgálattal - idézi a toxikológust az Index.

Innen kezdődnek a problémák: az a populáció, amely úgymond ki van jelölve mintaadásra, elég jelentős: mintegy háromnegyed millió emberről van szó. Míg az egyszerű tesztek 1000-1500 forintba kerülnek, a speciális vizsgálatok ára alaphangon 60 ezer, de esetenként 80 ezer forint. Ez tehát összesen mintegy 50 milliárd forintra rúgna.

Ezeken felül speciális műszerekre is szükség van, amelyek viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbb-féle piacon lévő szert ki tudják mutatni. ebből az országban három darab van, azonban megyénként kellene legalább kettő. Ráadásul vizeletadó helyiség is szükséges, hogy elkerülhető legyen a csalás. A teljes bekerülési költség így akár a 100 milliárd forintot is elérheti Zacher Gábor szerint.

Rogán: fenntartásokkal, de támogatja a a javaslatot a Fidesz

 

Zacher Gábor toxikológus szerint egy ilyen vizsgálathoz egy 100-150 milliós gép és leletenként 60-100 ezer forint szükséges. Nagyjából 725 ezer tinédzserrel számolva ez csak az ő esetükben 43,5 milliárd forintba kerülne évente, az eredményekre pedig kilencven évet kellene várni - mondta a szakember a Borsnak.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, "erős pontosításokkal", de támogatja a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. 

Közlése szerint voltak ellenvélemények a kormánypárti  frakcióülésen, de a frakciónak "messze a túlnyomó többsége"  támogatta a javaslatot. A frakcióvezető szavai szerint a drogszűrés  ellenzői a drogot támogatják.

Kocsis Máté elképzelésének támogatását Rogán Antal azzal  indokolta, hogy az általános drogszűréssel harcolni lehet a  drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a  gyermekeket.

A legfontosabb módosítási javaslatuk között említette, hogy a  kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne,  kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény.

Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához  mindent hajlandóak mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai  eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A  vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február  végére készülhet el.

A VIII. kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és  újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez  jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a  teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely  konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig  véleményt tesz le erről a frakció asztalára.

Kérdésre úgy fogalmazott, "várjuk meg a végét" annak, hogy kire  terjesztik ki a drogszűrést, de a közoktatásban részt vevő gyermekek  esetében tartja a leginkább indokoltnak. A Kocsis Máté által  javasolt 12-18 év közötti korosztályról azt mondta, a pontos  korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg.

A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi  konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a  szülői szervezeteket és a pedagógusokat.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat  okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi  vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a  kérdést inkább "kekeckedésnek" nevezte.

A sajtótájékoztató elején Szabó Tímea, a PM színeiben politizáló  független országgyűlési képviselő egy alkoholszonda megfújására  kérte Rogán Antalt, aki ezt meg is tette. Az eredmény negatív lett.

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők  alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden  olyannak áll elébe, amit egyébként bárkinek el kell végeznie, aki  dolgozik.

Szerinte egyébként ez "az egész csak azért van", mert az  Együttben ülő képviselőtársainak "a drog egy nagyon kényes kérdés".

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12-18 év  közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak  évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán  azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és  a jövőnket is". Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres  drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a  közvélekedést formálók számára.

A PM szondáztatná a politikusokat

A Párbeszéd Magyarországért azt szeretné, ha minden képviselő kötelezően megfújna egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe - erről a független Szabó Tímea beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus hamarosan benyújt egy ezt célzó törvényjavaslatot.

A PM társelnöke eszementnek nevezte Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója drogteszttel kapcsolatos felvetését, és arra emlékeztetett, hogy Zacher Gábor addiktológus szerint amíg Magyarországon drogfüggőből húszezer, addig alkoholfüggőből nyolcszázezer van.

Úgy fogalmazott: a politikusoknak példát kell mutatniuk, ezért törvényjavaslata szerint csak azok gyakorolhatnák képviselői jogaikat a Parlamentben, akik kötelezően megfújnának egy digitális alkoholszondát. Amelyik politikusnál ez két ezreléket vagy nagyobb mennyiséget mutat ki, azt arra a napra ki lehetne tiltani az ülésteremből - folytatta. Hozzátette, a jogszabály egyúttal felhatalmazná a házelnököt, hogy minden hétfőn "random módon" kiválasszon néhány képviselőt, akiktől vizeletmintát vesznek, hogy abból mérjék le a véralkoholszintjüket. Hangsúlyozta: felkérik a házelnököt, hogy erre a célra biztosítsa a saját irodájában lévő mellékhelyiséget és a mérésre "fogadjon fel hivatásos szakdolgozókat".

"Az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan videók, amelyen illuminált állapotban levő képviselők vagy felszólalnak, vagy éppen végiglapogatják felszólalás közben a fél Jobbik-frakciót, vagy éppen dülöngélve alig tudnak elmondani néhány szót" - fogalmazott.

Bejelentette azt is, hogy húsz alkoholszondát hozott magával a parlamentbe, amelyeket először Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, majd a Fidesz és KDNP további képviselővel szeretne megfújatni.

A Jobbik szerint a felderítésre és prevencióra kellene inkább többet költeni

A Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt, a Fidesz drogteszt bevezetésére vonatkozó javaslatáról pedig a konkrét részletek ismeretében alakítja majd ki az álláspontját.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján reagált arra a javaslatra, amely drogtesztre kötelezné a 12-18 közötti fiatalokat, a választott politikusokat és az újságírókat. Elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani.

Az ellenzéki politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. "Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?" - kérdezte.

Novák Előd jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat.

A Jobbik alelnöke azt is hangoztatta: a Fidesznek inkább a "parlamenti alkoholizálás tiltásával" kellene foglalkoznia. Valamennyi képviselőt önkorlátozásra szólított fel a parlamenti büfében kapható alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatban.

Vágó Sebestyén, a Jobbik képviselője a dizájnerdrogokra vonatkozó kutatásokra, a hatóanyagok felismerésére is több forrást sürgetett, jelezve: ezen anyagokhoz könnyű hozzáférni és ismeretlen veszélyei vannak.

Liberálisok: a javaslat szembemegy a józan ésszel

A Magyar  Liberális Párt (MLP) szerint a 12-18 közötti fiatalokat, a  választott politikusokat és az újságírókat érintő drogteszt  felvetése szembemegy a józan ésszel és az emberi méltóság elvével.

Fodor Gábor, az MLP elnöke, független országgyűlési  képviselő hétfői sajtótájékoztatóján "igazi orwelli elképzelésként"  jellemezte a fideszes javaslatot, hozzátéve: ilyeneket  "Észak-Koreában kellene benyújtani, nem egy civilizált, a nyugati  értékrendhez tartozó országban".

A politikus ennek gondolatát is visszautasította, mondván, a  felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi  csoportokat. A megvalósítás a becslések szerint 50 milliárd forintot  venne igénybe és 90 évig tartana - jegyezte meg.

Az MLP elnöke tiltakozásra kérte a demokratikus értékrendet  valló pártokat, s azt mondta: ha kell, polgári engedetlenségi  mozgalmat szervez a javaslat ellen.

Fodor Gábort kérdezték a Liberálisok néhány alapító tagjának  kilépéséről és arról, hogy sajtóhírek szerint a Fidesz  finanszírozhatta az MLP őszi kampányát. Utóbbit visszautasította és  leszögezte: jogilag is fellép a valótlan állításokkal szemben. A  kilépéseket a párt növekedésének természetes jelenségeként értékelte.

A DK vizeletmintát adott

Szarvas  Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) vezetője és három társa  leadták vizeletmintáikat hétfőn a VIII. kerületi polgármesteri  hivatal portáján, hogy így tiltakozzanak Kocsis Máté fideszes  polgármester drogteszttel kapcsolatos javaslata ellen.


MSZP: el a kezekkel a gyermekeinkről!Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: "vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről". Ezt Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján arra reagálva közölte, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője bejelentette: fenntartásokkal, "erős pontosításokkal", de támogatják a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot.

Lukács Zoltán "agyrémnek" nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket vegzálnának, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől.

Rámutatott arra is, hogy a jövő évi büdzsé összesen 100 millió forintot biztosít drogprevencióra, miközben a tervezett teszt elvégzése az érintett körben több mint 40 milliárd forintba kerülne. "Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton péntek lesz a MÁV-nál

Pénteken munkanapi, szombaton pedig pénteki menetrend szerint közlekednek a vonatok. Tovább olvasom