Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

50 év után épült újjá a máramarosszigeti határhíd a Tiszán

Több mint 50 év után épült újjá a határhíd az ukrajnai Aknaszlatina és a romániai Máramarossziget között. A két tisza-parti települést a trianoni határ, majd a második világháború szakította el egymástól.
Máramarossziget a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb települése volt. A trianoni békeszerződéssel azonban Románia peremvidékére került, így elvesztette korábbi gazdasági fölényét. Máramarosszigetnek a Tisza és a szomszédos országban lévő Aknaszlatina jelentette a kapcsolódást Európához.

A két település teljesen összeépült, csupán a Tisza vonala választotta el őket, a híd tulajdonképpen egy szerves egységgé tette ezt a két települést.

Egészen 1944. október 17-ig. Ekkor ugyanis a hidat felrobbantották. A híd 50 év után épült újjá, a közelmúltban adtak át a forgalomnak.

"Még kevéssé érződik ez, de biztos, hogy jó lesz - bizakodnak a helyiek. Aknaszlatinán is erős magyar közösség él, ott is van egy magyar lyceum, szeretnénk, szorosabb kapcsoltaokat létrehozni."

A tervek szerint a jövőben egy modernebb, nagyobb átkelőt is nyitnak majd a térségben. Nehézséget jelent azonban az, hogy Ukrajnából jelenleg csak vízummal lehet belépni Románia területére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatni nem mindig arany

A férj hallgatagsága, szófukarsága a legzavaróbb, sőt legbosszantóbb a német feleségek számára… Tovább olvasom