Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

500 törvényt helyezett hatályon kívül az Országgyűlés

Az Országgyűlés hétfőn 257 igen szavazattal, 55 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett elfogadta a kormány deregulációs törvénycsomagját, amellyel csaknem ötszáz - mára nélkülözhetővé vált - jogszabály veszti hatályát.
A majdnem félezer törvény és törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tett javaslatot április végén a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében. A jogrendszer részét képező, de érdemi joghatás nélküli jogszabályokat több ütemben törlik: van, amelyik még idén hatályát veszti, mások csak a következő években.

A törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezése nem érinti az azok alapján keletkezett, megszüntetett vagy módosított jogviszonyokat, jogokat és kötelezettségeket.

A változtatással érvényét veszti a régi önkormányzati törvény és a felváltani szándékozott büntetőkódex számos módosítása, valamint több mint kétszázötven, a gazdasági rendet szabályozó törvény, illetőleg törvénymódosítás is. Egy zárószavazás előtti módosító javaslat eredményeként viszont mégis érvényben marad az az 1927-es jogszabály, amely március 15-e nemzeti ünnepé nyilvánításáról rendelkezett, az indoklás szerint azért, mert az "hálás kegyelettel" emlékezik meg az 1848-as forradalom első napjáról.

A deregulációs törvénnyel - képviselői és bizottsági módosító javaslatok nyomán - számos, az eredeti előterjesztésben nem szereplő jogszabályt is módosított a Ház. Így például a fideszes Zsiga Marcell javaslatára rögzítették az állampolgársági törvényben, hogy a köztársasági elnök a honosítási kérelem elbírálásakor eltekinthet például a magyarországi lakóhely, vagy az itt biztosított megélhetés, illetve az alkotmányos alapismeretek követelményétől, ha a kérelmező honosításához fontos érdek fűződik.

Az alkotmányügy bizottságának kezdeményezésére a nemzeti vagyonról szóló törvényt is módosította a Ház, kimondva, hogy a Parlament előtti Kossuth téren álló emlékművek - a területhez hasonlóan - állami tulajdonba, az Országgyűlés Hivatalának kezelésébe kerülnek.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. június 04. 20:52
    „"a köztársasági elnök a honosítási kérelem elbírálásakor eltekinthet például a magyarországi lakóhely, vagy az itt biztosított megélhetés, illetve az alkotmányos alapismeretek követelményétől, ha a kérelmező honosításához fontos érdek fűződik." Leteszi a $250 rugót, vagy befektet és munkát teremt. Nemlehet krimis. Majmolják az USA-t.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder visszaküldte, az Országgyűlés ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását

Az Országgyűlés hétfőn ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását, amelyet a köztársasági… Tovább olvasom