Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

48. Gazdasági és pénzügyi unió/1.

Gazdasági és pénzügyi unió/1.

Olyan szoros együttműködési forma, ahol a nemzeti gazdaság- és pénz ügypolitikák fokozatos koordináló egyeztetését, harmonizálását valósítják meg. A folyamat maga is több szakaszból áll, melynek végén közös gazdasági és monetáris politikát folytatnak, s az egész megkoronázásaként az övezeten belül bevezetik az egységes pénzt. Ami igazán integrálja a piacot, az a pénz. Sokféle nemzeti valuta szétszabdalt piacot jelent, a közös valuta egységes, integrált piacot hoz létre.

Már maga az egységes piac is csak akkor tud igazán akadálymentesen működni, ha az egyes tagországok termelőinek versenyképességét nem lehet mesterségesen befolyásolni az árfolyam-politika eszközével. Vagyis a tagországok nemzeti valutáinak ár folyammozgásait mindenképpen szükséges szűk keretek között tartani. Ennek folytatásaként a résztvevő államok között felmerülhet a közös pénz bevezetésének igénye, amit megelőzhet egy olyan közösségi pénz beveze tése, amely a nemzeti pénzek mellett működik párhuzamos valutaként. (Az Európai Unióban ilyen volt az ECU.)

Ha az integrációban teljes egy séget és átláthatóságot akarnak, és ezért egyetlen valutát vezetnek be, akkor megszűnnek a nemzeti pénzek és helyüket az egységes valuta veszi át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-csatlakozás kiszámíthatóbbá teszi az ingatlanpiacot

A csatlakozás után két, egymástól különböző hatásra Lehet számítarti. Rövid távon áremelkedéssel… Tovább olvasom