Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

48 év után lezárul a Szabó-család története

A Szabó-család története a 2500. adással végleg lezárult: a sorozat 1959 óta tizenegy szerzőt, tizenkét rendezőt és mintegy ezer színészt "fogyasztott el". A 48 éve indított hangjátéksorozat megszűnésének egyik hivatalos oka az, hogy a rádiós szappanopera műfaja igen drága.
A Szabó-család története a 2500. adással végleg lezárult: a sorozat 1959 óta tizenegy szerzőt, tizenkét rendezőt és mintegy ezer színészt "fogyasztott el". A 48 éve indított hangjátéksorozat megszűnésének egyik hivatalos oka az, hogy a rádiós szappanopera műfaja igen drága. "A rádiósorozat drága műfaj, amit a rádió nem engedhet meg magának. Másrészről a sorozat megfáradt. Az elmúlt 17 évben a rádió nem követte a hallgatók változtatási igényeit. A fiatalabb, 30-50 éves korosztály felé szeretnénk fordulni" - mondta Borbély Julianna kommunikációs igazgató. Hozzátette: a változás még további műsorokat is érinteni fog.

Júniustól új irodalmi műsort indítanak, ahol kortárs szerzők műveivel ismerkedhet a hallgatóság, bevezetik a sávos műsorszerkesztést (vagyis a reggeli és a délutáni időpontokra helyezik a hangsúlyt), s a legfontosabb eseményekkor a hírműsorokba szakértőket hívnának.

A sorozatnak szerény hallgatottsága volt: körülbelül 32 ezren voltak kíváncsiak a hétfői adásra, a csütörtöki ismétlés alkalmával viszont nagyságrenddel többen, átlagosan 320 ezren követték történet folytatását. A család története 1959 januárjában kezdődött, és a műsor szerkesztői csupán négy részesre tervezték. Maguk sem gondolták, hogy az adások akkora közönségsikert aratnak, hogy a történet 48 éven át folytatódik majd.

Az egyszerű emberek napi problémáit feldolgozó, népszerű színészekkel megszólaltatott történet-füzér hamar belopta magát a rádióhallgatók szívébe, és mivel akkoriban még a televízió konkurenciája korántsem volt olyan, erős, mint napjainkban, Szabóék évtizedekig családtagnak számítottak sok magyarországi otthonban. Negyvennyolc évig tartó, folyamatos sikersorozatot aligha tud felmutatni a világ bármelyik rádiója vagy televíziója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged!

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, miután a Budapest Bank Liga… Tovább olvasom