Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

43 év után ítélték el a Ku Klux Klan tagját

Bűnösnek mondta ki egy amerikai bíróság a Ku Klux Klan egyik korábbi tagját egy 1964-es rasszista bűncselekményben való részvétele miatt. A most 71 éves korábbi rendőrt azért ítélték el, mert 1964-ben részt vett két fekete fiatalember meggyilkolásában.
A bíróság bizonyítottnak látta, hogy James Seale elrabolta, megkötözte, majd a Mississippi folyóba fojtotta Charles Eddie Moore-t és Henry Hezekiah Dee-t. Seale-t 1964-ben letartóztatták, de később bizonyítékok hiányában szabadon engedték. Az ügyet Eddie Moore bátyjának erőfeszítései nyomán nyitották meg újra, a koronatanú egy "bűnbánó" klántag, Charles Marcus Edwards volt.

Edwards azt vallotta, hogy a két fekete fiatalembert begyömöszölték James Seale autójának csomagtartójába, majd egy farmra hajtottak. Ott a Ku Klux Klan tagjai bántalmazták foglyaikat.

A férfi, aki vallomása miatt büntetlenséget kapott, elmondta, hogy Seale súlyokat rögzített áldozataira, majd belökte őket a Mississippibe.

A védők szerint a vádlottat fel kellett volna menteni, mert egy "bizonyítottan hazug" ember tett vallomást ellene.

Az 1950-es és 1960-as években a színes bőrűek polgárjogi mozgalmának idején számos feketét gyilkoltak meg az Egyesült Államok déli államaiban.

Az ügyek javarészt megoldatlanok maradtak, részben azért, mert állami vagy helyi tisztviselők védték az elkövetőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromkolbász, kivirsli

Tovább olvasom