Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

402 millió forintos bírság az illegális szemétszállítóknak

A környezetvédelmi felügyelőség 402 millió forintos bírságot szabott ki azon öt cég egyikére, amely illegálisan szállított hulladékot Németországból Magyarországra – jelentette be Fodor Gábor.
Az 1250 tonna hulladék jogellenes szállításáért a kiszabható legmagasabb büntetési összeget állapította meg az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF). A további négy szállító is számíthat bírságra az illegális hulladék behozatal miatt, így annak összege megduplázódhat.

A hulladék jogellenes behozatala miatt kirótt bírság mellett a regionális zöldhatóságok eddig mintegy 100 millió forint bírságot vetettek ki illegális hulladékgazdálkodás, azaz engedély nélküli hulladéklerakás- és kezelés miatt. Az országban 19 helyen raktak le illegálisan Németországból származó hulladékot, az egyes telephelyeken folytatott rendőrségi nyomozások lezárultával a kiszabott bírságok összege folyamatosan emelkedik.

Június 20-án megkezdődött az illegálisan hazánkban tárolt hulladék visszaszállítása. Július végére az illegálisan behozott és lerakott 4100 tonna hulladék két-harmada – azaz 2510 tonna - már elhagyja az országot, és tovább folynak a tárgyalások a még Magyarországon levő hulladékról. A környezetvédelmi miniszter kitart amellett, hogy a teljes mennyiséget visszaszállítsák Németországba, a német fél költségén.

A tárca vezetője hangsúlyozta: lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Magyarország ne válhasson sem Németország, sem más ország szemétlerakójává. Ezért kezdeményezésére július 12-től szigorodtak az országhatáron átlépő hulladékszállítás szabályai: pénzügyi biztosítékot kell letenni a szállításkor, ami jogsértés esetén a költségek fedezetéül szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártírságra bíztat bin Laden egy most előkerült videón

Ismét egy olyan videó került az internetre, amelyen Oszama bin Laden beszédet mond. Az al-Kaida… Tovább olvasom