Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

400 közmunkás dogozik a jégkárt szenvedett pilisi erdőkben

A pilisi erdők tavaly decemberben szenvedtek felbecsülhetetlen jégkárt. Tendbetételük a jövő év végéig is elhúzódthat, a helyreállításban közmunkások is segítenek.
Mintegy négyszáz közmunkás dolgozik a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő, tavaly decemberben szinte felbecsülhetetlen jégkárt szenvedett erdőkben, amelyek rendbetétele a jövő év végéig elhúzódik - közölte a társaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint az országos közfoglalkoztatási program keretén belül kirendelt emberek gépi beavatkozást nem igénylő, könnyen elsajátítható feladatokat végeznek, például segítenek a letelepedőhelyek rendbetételében, részt vesznek több sétaút, tanösvény, turistaút, erdőgazdasági és erdészeti feltáróút karbantartásában, az árkok és a vízelvezetők kitakarításában.

Teendőik közé tartozik a jégkár pusztításából fakadó, fokozott mértékű erdőfelújítás során olyan munkák elvégzése is, mint a sorkapálás, a sorkaszálás, a bozótirtás, a sarjleverés, a sarlózás, a zöldlehúzás, a gallyszedés - tette hozzá a szóvivő.

Elmondta, hogy a közmunkásokat ezen felül bevonják a természeti károkat szenvedett erdőterületetek rehabilitációját célzó ültetésbe, bizonyos fafajok visszavágásába, és közreműködnek az illegális szemétkupacok eltüntetésében is. Szükség szerint parlagfüvet és egyéb gyomnövényeket irtanak, erdővédelmi és vadkárelhárító kerítéseket javítanak - közölte Lomniczi Gergely.

A Pilisi Parkerdő Zrt. korábban közleményben tudatta, hogy a társaság szakemberei a tavaly decemberi jégkár után elsőként a csaknem 1300 kilométernyi erdei és turistautakat, valamint a kirándulóhelyeket tették biztonságossá, illetve az erdők megóvása érdekében helyreállítottak több mint 100 kilométernyi kerítést is.

Azt írták, a jégkár által érintett területből 9250 hektáron súlyosan károsodott a faállomány, ezért ültetésekre is szükség van. Tavasszal több tízezer facsemetét már elültettek, míg a nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak.

A társaság a jégkár-mentesítési munkálatok mellett sem függesztette fel közjóléti, turisztikai beruházásait: ebben az évben is több fejlesztéssel járul hozzá a Bejárható Magyarország Program sikeréhez. A fejlesztések egyikét, a piliscsabai Nagy-Kopaszon felépült Dévényi Antal-kilátót júniusban adták át - írta közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghallgatták Polt Pétert a Kovács-ügyről

Európai Parlament jogi bizottsága zárt ülésen hallgatta meg a legfőbb ügyészt Kovács Béla mentelmi… Tovább olvasom