Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

3 százalékon az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal történelmi mélypontra, 3,0 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület további, óvatos kamatcsökkentésre még lát lehetőséget, és piaci elemzők is számítanak még monetáris lazításra, de az eddiginél lassabb üteműre.
A testület a kamatdöntő üléséről kiadott közleményében azt írta, hogy az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.

Hazai és londoni elemzők szintén úgy vélik, hogy van még mozgástere az MNB-nek a további monetáris enyhítésre, de a kamatcsökkentések nagy valószínűséggel az eddiginél kisebb lépésekben folytatódnak. Az elemzők várakozása szerint 2,70 százalék lehet a kamatcsökkentések alja jövőre, onnan azonban már kamatemelést jósolnak.

A monetáris tanács tavaly augusztusban kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról idén augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további öt, 20 bázispontos lépéssel érte el a mostani 3,0 százalékos szintet.

A tanács véleménye szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi és az inflációs nyomás tartósan alacsony maradhat. A globális pénzügyi környezet változékony, így a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének "tartós és érdemi" elmozdulása befolyásolhatja.

Az MNB kedden az inflációs és GDP előrejelzését is nyilvánosságra hozta a csütörtökön publikálandó inflációs jelentéséből. Az MNB ebben az évben 1,7 százalékos éves átlagos inflációval és 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel (GDP) számol a szeptemberi inflációs jelentésben jelzett 2,0 százalékos inflációval és 0,7 százalékos GDP-növekedéssel szemben. A jövő évre szintén a szeptemberinél (2,4 százalék) jóval alacsonyabb 1,3, százalékos inflációval, de változatlanul 2,1 százalékos növekedéssel számolnak. Az infláció és a növekedés gyorsulását várja a jegybank 2015-ben: a fogyasztói árak 2,8, a gazdaság 2,4 százalékos emelkedését prognosztizálja.

A forint átmeneti gyengüléssel reagált a kamatdöntésre: a kamatvágás bejelentését megelőzően 298,90 forintos eurójegyzésről 299,20 forintra gyengült, a bejelentés után tizenöt perccel pedig az eurót 299,35 forinton jegyezték. Összességében azonban erősödött a forint kedden: az euró 299,50 forinton kezdte a napot, délután négy órakor pedig 298,75 forinton állt a jegyzése.

A monetáris tanács tavaly augusztusban kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról idén augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további négy, 20 bázispontos lépéssel érte el az eddigi 3,20 százalékos szintet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: akár nőhet is a tankönyvek száma

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a pedagógusok továbbra is szabadon megválaszthatják segédeszközeiket. Tovább olvasom