Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

3 százalék alatt van a tavalyi államháztartási hiány

A pénzügyminiszter szerint rekordméretű hiánycsökkentést hajtott végre Magyarország az elmúlt két és fél évben. A 2006-os 9,3 százalékról 2008-ban 3,4 százalékra süllyedt az államháztartás GDP-arányos hiánya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait a tavalyi deficittel kapcsolatban szerdán hozták nyilvánosságra.

Magyarországnak lehetősége van arra, hogy a nyugdíjreform költségeinek részleges beszámításával javítson a mutatón: 2008-ról 0,6 százalékos korrekció érvényesíthető, így a hiány végső mértéke 2 8 százalék, vagyis alatta marad az úgynevezett maastrichti kritériumok között szerepelő 3 százaléknak - mondta a pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.A Pénzügyminisztérium januárban úgy becsülte, hogy 2008-ban az államháztartás eredményszemléletű hiánya 3,3 százalék +/- 0,2 százalék lesz GDP-arányosan. Mindezt igazolták a KSH adatai: szerdán hozták nyilvánosságra, hogy a GDP 3,4 százaléka az államháztartás hiánya 2008-ban. A pénzügyminiszter szerint a tavalyi államháztartási hiánnyal kapcsolatban ez az első hivatalos közlés, eddig csak becslések voltak.

A KSH az értékekről tájékoztatja majd az Eurostatot, amely felülvizsgálja a számításokat és várhatóan április 22-én közli saját eredményeit a hiánnyal kapcsolatban. A 2006-os 9,3 százalékos szintről 3,4-re csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány, ez csaknem 6 százalékos süllyedést jelent. Minden évben erőteljesebben csökkent a deficit annál, mint amennyit a konvergenciaprogramban rögzítettek: 2007-ben 6,8 helyett 5, 2008-ban 4,3 helyett 3,4 százalék lett a hiány - mondta Veres János. Magyarország a nyugdíjreform költségeinek részleges beszámításával javíthatja az elért adatot. 2008-ról a nyugdíjreform költségeinek 40 százaléka vehető figyelembe, ez 0,6 százalékpontos korrekciót jelent. Ennek alapján a 2008-as hiány 2,8 százalékos, tehát alatta marad a 3 százalékos maastrichti küszöbnek. A miniszter úgy látja: minden esély megvan arra, hogy 2009-ben is 3 százalék alatt maradjon a hiány mértéke. A tájékoztatón rákérdeztek a 2009-ben várható gazdasági visszaesés mértékére is.

Veres János konkrét számot nem kívánt mondani ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy a recesszió nagyobb lesz a vártnál az elmúlt napokban megjelent adatok alapján. Konkrétumok akkor várhatóak, ha meglesz az Európai Bizottság ide vonatkozó friss prognózisa - tette hozzá. A miniszter elmondta még, hogy Magyarország államadósságának finanszírozása biztosított. Az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete lehetővé teszi, hogy 2009-ben és 2010-ben finanszírozható legyen az ország - fogalmazott. Veres Jánosnál rákérdeztek azokra a szerdán megjelent értesülésekre is, amelyek szerint az MSZP vezetőinek keddi tanácskozásán éles szóváltás alakult ki Gyurcsány Ferenc és Szekeres Imre között. A pénzügyminiszter azt mondta: az éles vita hírét megerősíti, azokat a jelzőket viszont nem, amelyeket állítólag a kormányfő mondott a honvédelmi miniszterre. "Amit én olvastam, az hazugság volt" - tette hozzá utóbbival kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 3. load 2009. április 03. 23:28
  „2. comet
  "és a 9,3-at meg a 6,8-at meg ami ezek előtt volt azt kik csinálták és hogyan? Ezek szerint 3% körüli hiánnyal is lehet működtetni az országot."
  Igen, csak amikor 9,3, meg 6,8% volt a költségvetési hiány, akkor 4% felett volt a gazdasági növekedés.
  Tavaly meg a 3%-nál 0,5.
  Ugye érted az összefüggést?”
 • 2. comet 2009. április 01. 19:54
  „és a 9,3-at meg a 6,8-at meg ami ezek előtt volt azt kik csinálták és hogyan? Ezek szerint 3% körüli hiánnyal is lehet működtetni az országot. Maastricht-tól egyenlőre távolodunk, úgyhogy ne szélhámoskodon.
  Veres János inkább a fiai maffiózó ügyeit, meg a börtönben ülő volt üzlettársával levő kapcsolatát magyarázza meg.
  Egy vagyonosodási vizsgálatot lehet hogy érdemes lenne Veres Jánoséknál is megjátszani.
  Talán ha igazi demokrácia lesz ez is megtörténik.”
 • 1. Goldmund 2009. április 01. 18:31
  „Hadd fordítsam le a magam nyelvére: az áh. hiánya 3,4%, de kreatív könyveléssel 2,8%-nak is számolható. Ez azért nem egészen ugyanaz, mint amit Veres János állít.
  Persze a 3,4% sem rossz a korábbiakhoz képest.

  Csakhogy azt hallottam nemrég, hogy a bruttó államadósság a GDP 73%-a, idén pedig valószínű 80-90% körül lesz. Az erre vonatkozó maastrichti kritérium pedig 60%.
  Idén valószínűleg az áh. hiánya is magasabb lesz a tavalyinál.
  A másik két kritérium:
  Infláció max. 3,2%, nálunk 3%, tehát ez teljesült.
  Hosszú távú hitelek kamatlába max. 6,5%, nálunk 9,5% (de volt ennél magasabb is 2008 folyamán). Ettől tehát megint elég messze vagyunk.

  És hadd hangsúlyozzam: ezek MINDEGYIKÉT (!!!) kellene 3 egymást követő évben teljesíteni, hogy bevezethessük az eurót.

  Ennyire viszonylagos az, amit Veres sikerként állít be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög Örökség Magyarországon - kiállítás a Budavári Palotába

A hazai görög kisebbség kulturális, szellemi, egyházi és tárgyi örökségét mutatják be háromszáz… Tovább olvasom