Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

35 forint lesz egy óra a Facebookon

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lehet. Nagyjából tíz film letöltésének több lenne az adója, mint amennyi most az előfizetési díj.
A kedden benyújtott adócsomag egyetlen érdemi újdonsága az internetadó, jövőre ugyanis az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót. Ezt eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók.

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz.

Az adót forgalom alapján a szolgáltatónak kell megfizetnie az államnak, tehát az a le- és feltöltésekre egyaránt vonatkozik majd. Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke a legtöbb előfizetőnél meghaladná a havi előfizetési díjat, vagyis a szolgáltató várhatóan ráterhelné az adót a fogyasztóra.

Nagyjából tíz film letöltésének több lenne az adója, mint amennyi most az előfizetési díj - kalkulált az Index.

A szolgáltatóknak havonta kell fizetnük, minden hónapot nagyjából két hónappal később már el is kell számolniuk a szolgáltatóknak, és be is kell fizetniük a NAV-nak.

Mennyiért Facebookozunk majd?Tudjuk-e mi, fogyasztók, hogy mennyit és mennyiért netezünk majd, ha átmegy a törvény?

A 444.hu a legnépszerűbb oldalakat vette csokorba és számolta ki, mennyibe is kerül majd mindez annak, akin végül az osor csattan. Az Alkotmány letöltése például mindössze 0.02 forint lesz, a Gmail megnyitása, az első levél elolvasása pedig 0.57 forint.

A Gmail megnyitása, az első levél elolvasása 0.57 forintot kóstál majd.
A Gmail megnyitása, az első levél elolvasása 0.57 forintot kóstál majd.

Ha Orbán Viktor "A magyarok sosem adják fel" című, 1:09 hosszú videóját szeretnénk megnézni, 2.52 forintért tehetjük mindezt, az "Orbán Viktor a terepen látogatta meg a mentésben résztvevőket" videóért azonban már 46.05 forintot kell fizetnünk, mert hosszabb, és jobb a minősége is.

Ha World of Warcraft-ot szeretnénk játszani egy hónapon át napi 4-5 órában az ár 84 forint, egy óra Facebook 34.65, a Breaking Bad elsőtől ötödik évadig való letöltése 720p.BluRay.x264-PublicHD minőségben pedig 31462.50 forintba kerülhet.

Mennyit kaszál az állam?


Az NGM szerint csak 133 millió gigabyte az éves lakossági adatforgalom, ezért csak 20 milliárd körüli bevételre gondoltak, írja a Portfolio. De ez könnyen alulbecsült szám lehet, hiszen az NMHH szerint csak mobilon elinternetezünk évente nagyjából 36 millió gigabyte adatot.

A Fidesz 2008-ban még hevesen ellenezte az internetadót


"Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz" - tiltakozott még 2008-ban a Fidesz az akkor éppen a szocialista kormány által bevezetni kívánt adónem ellen.

Az akkor a Fidesz telekommunikációs munkacsoportját vezető politikus azzal érvelt a pártja honlapján jelenleg is elérhető nyílt levelében, hogy „jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra."

2008-ban még tiltakoztak, most bevezetnék.
2008-ban még tiltakoztak, most bevezetnék.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége a Fidesz saját szavaival tiltakozik az adó ellen. Közleményükben hangsúlyozzák: "az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz".

Álláspontjuk szerint az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást.

Felső korlátot vezetnének be


A Fidesz-frakció szerint a tervezett internetadó megfizetésénél is meg kellene határozni egy felső korlátot. A képviselőcsoport emellett ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az adót is a szolgáltatók fizessék meg - próbált szépíteni Rogán Antal szerda délután.

A képviselőcsoport kérte a kormányt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamenti vita megkezdése előtt egyeztessen a szolgáltató cégekkel az adófizetési felső korlát bevezetéséről.

"Szigorú intézkedéseket javaslunk, hogy a távközlési adót nem üzleti célú előfizetőkre semmilyen formában ne lehessen áthárítani. A magánszemélyek előfizetéseire jutó adót a távközlési szolgáltatóknak a saját profitjuk terhére kell megfizetni" - tette hozzá.

700 forint lesz a maximális otthoni internetadó

Módosító indítványt nyújt be a Fidesz-frakció a kormány által javasolt internetadó-tervekhez. Az új előterjesztés felső korlátot vezet be az új adónemben. Ennek az összege ugyanannyi lesz, mint a telefonadó: havi 700 forint magánszemélyeknek, 5000 forint vállalkozásoknak - írja az Index.

Demonstrációt szerveznek

A Facebookon több csoport is létrejött az internetadó bevezetése ellen, és demonstrációt szerveznek vasárnapra a fővárosban.

20-25 milliárd forint bevétellel számol a kormány

AZ internetadó bevezetésére vonatkozó javaslatról egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter a távközlési szolgáltatókkal szerdán.

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke a találkozó után az MTI-nek elmondta, hogy Varga Mihály arról tájékoztatta őket: a kormány a távközlési adó internetszolgáltatásra történő kiterjesztésétől 20-25 milliárd forint bevételt vár. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány nyitott a szolgáltatók javaslataira.

Kövesi Gabriella kifejtette, hogy nincs túl sok idő az észrevételek megfogalmazására, hiszen az adótörvényeket a jövő évi költségvetéssel együtt tárgyalja a parlament, várhatóan november elején. Hozzátette, hogy a szolgáltatók a javaslat visszavonásában lennének érdekeltek.

Elmondta azt is, hogy a javaslat benyújtása előtt semmilyen szakmai egyeztetés nem volt, így váratlanul érte a távközlési szolgáltatókat a szektort érintő új adóteher.

Azzal kapcsolatban, hogy a javaslatba az is bekerült, hogy a távközlési adó csökkenthető legyen a társasági adóval, Kövesi Gabriella úgy vélekedett, hogy a szolgáltatók többségének ez nem jelent kedvezményt, mert éppen a távközlési és közműadó-fizetési kötelezettségek miatt jellemzően nincs nyereségük, így nem fizetnek társasági adót.

A HÉT elnöke elmondta azt is, hogy az Európai Unióban Magyarországon kívül csak néhány országban van iparági különadó, de kifejezetten az internetszolgáltatást sújtó adóról nincs tudomása.

A kábeltelevíziós szövetség tiltakozik az adó bevezetése ellen

Tiltakozik az internetadó bevezetése ellen a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ), amelynek tagjai jellemzően az ország kistelepülésein végeznek internet, kábeltelevízió, és telefonszolgáltatást.

Az MKHSZ kéri a kormányt, hogy a hírközlést sújtó újabb adó bevezetését alaposan fontolja meg, mert veszélybe kerülhet az a 2020. évre tervezett kormányzati cél, hogy Magyarország területén minden háztartás számára elérhetővé váljon a 30 megabit/secundum sávszélességű internet szolgáltatás - olvasható a szervezet szerdai közleményében.

Az MKHSZ tiltakozik az újabb ágazati különadó kivetése ellen, ami miatt további súlyos veszélybe kerülhetnek a szövetséghez tartozó vállalkozások. Közleményük szerint a 2013 januárjától hatályos közműadó bevezetése miatt már több kisebb vállalkozás megszüntette a működését, és arra is van példa, hogy kábelhálózatot bontottak le.

Az MKHSZ tagjainak vállalkozásai és hálózatai azokon a településeken működnek, ahol a multinacionális társaságoknak üzleti megfontolásból nem volt rentábilis kábelhálózat kiépítése. Ebből következően az MKHSZ tagjainak működése nagyon fontos az ott élő emberek számára, hiszen másképp nem, vagy csak nehezen jutnának korszerű kábeltelevízió és internet szolgáltatáshoz - áll a szövetség közleményében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áradnak a folyók és a patakok Vasban

A Rába szentgotthárdi szakaszán szerda déltől elsőfokú készültséget rendeltek el. Tovább olvasom